Guvernul Chicu a numit un reprezentant în Uniunea Euroasiatică. Popescu: Se încalcă priorităţile politicii externe a R. Moldova

Nicolae Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene
Nicolae Popescu, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (Captură Foto / privesc.eu)

Fostul Ministru de Externe Nicu Popescu constată că prioritatea Guvernului Chicu a fost numirea Oxanei Greceanîi drept reprezentant la Uniunea Euroasiatică în loc ca autorităţile să obţină ridicarea embargoului impus nejustificat asupra Republicii Moldova de către Federaţia Rusă sau să ceară respectarea de către Moscova a acordului de liber schimb cu Moldova.

„Profitând de faptul că societatea noastră (şi nu doar) este bulversată de coronavirus, guvernul Dodon a decis să-şi bată joc şi mai tare de politică noastră externă – şi asta aflată în stare de izolare şi dezechilibru acut. Mă refer aici la tentativele de a ataşa simbolic şi practic Moldova la Uniunea Euroasiatică”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

În opinia ex-ministrului de Externe, acest act nu se înscrie în priorităţile politicii externe, nici măcar ale guvernului Chicu, şi contravin însuşi numelui instituţiei. „Literele IE din abrevierea MAEIE înseamnă Integrare Europeană, nu Integrare Euroasiatică.”

Popescu a atras atenţia că ”gestul euroasiatic” ar putea costa bugetul de stat aproximativ 10 000 de euro pe lună (salariu, chirie, şofer şi sediu) specificând că „să te aventurezi în cheltuieli majore doar de dragul unor himere euroasiatice este culmea tupeului”.

Fostul oficial a ţinut să sublinieze că R. Moldova are un ambasador la Moscova care poate discuta şi cu autorităţile Federaţiei Ruse, şi cu reprezentanţii Comisiei economice euroasiatice cu sediul la Moscova, respectiv nu era nevoie de crearea unui astfel de post.

În concluzie, Nicu Popescu a sugerat anularea postului de reprezentant la Uniunea Euroasiatică întrucât acesta ar fi un moft euroasiatic costisitor, inutil şi contrar priorităţilor declarate de politică externă. „Dacă MAEIE are fonduri în plus, este mult mai util să deschidă vreun consulat suplimentar în SUA, Canada, Franţa sau Rusia – acolo unde cetăţenii noştri chiar au nevoie de asistenţă consulară sporită.”

Oxana Greceanîi, despre care presa de la Chişinău a scris că este fiica preşedintei Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, a deţinut funcţia de ministru consilier pe probleme economice la Ambasada Republicii Moldova în Rusia, iar miercuri, 11 martie aceasta a fost numită de către Guvernul moldovean în funcţia de reprezentant al Chişinăului la Comisia economică euroasiatică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe