Guvernul interimar din Egipt demisionează pe neaşteptate

 Hazem Beblawi
Hazem Beblawi (AFP/Getty Images)
P. P.
24.02.2014

Premierul interimar al Egiptului, Hazem Beblawi, a anunţat pe neaşteptate, luni, demisia Cabinetului său, notează BBC.com

Premierul a făcut acest anunţ în cadrul unei declaraţiii televizate fără şi-a motiva însă decizia neaşteptată, dar aceasta vine în mijlocul unei serii de greve, inclusiv cea a funcţionarilor din sectorul public şi a muncitorilor din salubritate. Beblawi a fost desemnat să conducă guvernul în luna iulie după ce armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Mohammed Morsi, pe fondul protestelor opoziţiei.

În cadrul declaraţiei, Beblawi a recunoscut faptul că Egiptul este cuprins de tot mai multe greve, dar a precizat că niciun guvern din lume nu ar fi putut îndeplini toate cererile populaţiei într-o perioadă atât de scurtă de timp.

„Cabinetul a avut de dus în ultimele şase sau şapte luni o responsabilitate enormă... iar în cele mai multe cazuri rezultatele sale au fost bune”, a spus fostul premier. Scopul a fost să scoată Egiptul dintr-un „tunel îngust” creat de presiuni economice, politice şi de securitate, a adăugat el.

Conform Constituţiei votate în luna ianuarie, o nouă serie de alegeri va avea loc în luna aprilie. Presa britanică susţine că alegerile vor fi câştigate cel mai probabil de mareşalul al-Sisi datorită popularităţii sale şi a lipsei unor contracandidaţi serioşi.

Dar pentru ca Sisi să candideze la preşedinţie el trebuia mai întâi să părăsească postul de ministru al Apărării. „Aceasta (demisia guvernului) a fost făcută ca un pas care era necesar înainte ca Sisi să-şi anunţe candidatura la preşedinţie”, a afirmat un oficial egiptean citat de Reuters.

Al-Sisi este considerat principalul vinovat pentru moartea a aproximativ 1.000 de islamişti, în mare parte membri ai Frăţiei Musulmane, grupare scoasă în afara legii în Egipt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor