Rusia înarmează regimul militar din Egipt

P. P.
14.02.2014

alte articole

Rusia îşi va plasa o parte din avioanele sale supersonice interceptoare de luptă MIG-31 la o bază situată pe o insulă arctică pentru a proteja ţara dinspre nord.
Rusia îşi va plasa o parte din avioanele sale supersonice interceptoare de luptă MIG-31 la o bază situată pe o insulă arctică pentru a proteja ţara dinspre nord. (Rusarmy.com)
P. P.
14.02.2014

În urma vizitei ministrului egiptean al Apărării, mareşalul Abdel Fattah el-Sisi, Rusia şi Egiptul vor încheia un contract de armament în valoare de 3 miliarde de dolari, a notat vineri cotidianul Vedomosti.

Conform surselor din cadrul industriei ruse a armamentului, cele două ţări au ”parafat sau semnat contracte în valoare de peste trei miliarde de dolari" cu privire la "achiziţionarea de avioane de vânătoare (de tip) MiG-29M/M2, sisteme de apărare antiaeriană de diverse tipuri, elicoptere (de tip) Mi-35”.

Achiziţiile liderului militar vor fi finanţate de către Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită. La scurt timp după destituirea forţată a fostului preşedinte islamist, Mohamed Morsi, în luna iulie, mareşalul Abdel Fattah el-Sisi, cu susţinerea Rusiei, şi-a manifestat intenţia de a candida la preşedenţia Egiptului.

„Ştiu că aţi luat decizia să vă depuneţi candidatura pentru preşedinţia Egiptului. Este o decizie responsabilă. În numele meu şi a poporului rus, vă doresc să reuşiţi”, i-a transmis Vladimir Putin mareşalului al-Sisi.

Al-Sisi este considerat principalul vinovat pentru moartea a aproximativ 1.000 de islamişti, în mare parte membri ai Frăţiei Musulmane, grupare scoasă în afara legii în Egipt.

În timpul vizitei, Sisi şi Putin au anunţat că, pe viitor, vor accelera ”cooperarea militară şi militaro-tehnică”. Cairo, abandonată de susţinerea financiară a SUA, s-a orientat odată cu venirea la putere a lui Sisi către statele arabe şi Rusia, vechiul său partener din timpul fostei Uniuni Sovietice.

Joi, Statele Unite a anunţat că, nicio altă ţară, inclusiv Rusia, nu are dreptul să intervină în politicile Egiptului.

„Bineînţeles, noi nu susţinem niciun candidat şi nu cred că Statele Unite sau Vladimir Putin pot să decidă cine va guverna în Egipt. Doar poporul egiptean are acest drept. Nu ţine de competenţa noastră să aprobăm un candidat sau altul pentru alegerile din Egipt”, precizat, joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor