Guvernul RM a sesizat Curtea Constituţională privind procedura de numire a miniştrilor

Curtea Constituţională s-a pronunţat anterior asupra procedurii de numire a guvernului de către şeful statului, dar nu în măsura excluderii oricărei interpretări ambigue.
Şedinţa Guvernului R. Moldova
Şedinţa Guvernului R. Moldova (gov.md)

Guvernul de la Chişinău a aprobat o decizie, într-o şedinţă specială de marţi dimineaţă, prin care sesizează Curtea Constituţională (CCM) privind interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituţia Republicii Moldova, în vederea clarificării acţiunilor care pot fi întreprinse de către Prim-ministru şi deciziilor care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care şeful statului refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui ministru. Hotărârea Guvernului este orientată spre evitarea unui blocaj instituţional la Ministerul Apărării.

De menţionat că, anterior, CCM s-a pronunţat asupra acestei probleme, dar nu în măsura excluderii oricărei interpretări ambigue. Astfel, Hotărârea Curţii Constituţionale din 23 martie 1999 specifică că exercitarea atribuţiei de numire a Guvernului de către Preşedintele R. Moldova, în baza votului de încredere acordat de Parlament, este obligatorie şi nu depinde de voinţa Preşedintelui ţării. Şeful statului nu poate refuza numirea Guvernului, ea trebuie să fie conformă exigenţelor ce rezultă din votul de încredere acordat de Parlament.

Totodată, Curtea a concluzionat că Preşedintele R. Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componenţa nominală a acestuia. Neexecutarea atribuţiilor constituţionale de către şeful statului ar conduce în acest caz la încălcarea principiului separaţiei şi colaborării puterilor în stat stipulat de articolul 6 din Constituţia RM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe