Autorităţile de la Chişinău vor să decredibilizeze protestul opoziţiei

Şoferul microbuzului care a transportat boxele şi a asigurat sonorizarea la protestul de duminică s-a ales cu un dosar penal, ulterior fiind reţinut de poliţie. Protestatarii susţin că poliţia este folosită de autorităţile de la Chişinău pentru a promova un fals.
Microbuzul înconjurat de protestatari şi poliţişti la manifestaţia din faţa postului TV Moldova 1 din R. Moldova 17.09.2017
Microbuzul înconjurat de protestatari şi poliţişti la manifestaţia din faţa postului TV Moldova 1 din R. Moldova 17.09.2017 (poliţia.md)

Reprezentanţii poliţiei din Republica Moldova anunţă că luni a fost reţinut, pentru 72 de ore, şoferul microbuzului bănuit că ar fi intrat în mulţime în timpul protestului de duminică, din faţa sediului televiziunii publice Moldova 1. Mai mult, oamenii legii informează că au sechestrat microbuzul care a transportat instalaţia de sunet a protestatarilor la sediul televiziunii publice.

Organizatorii cât şi participanţii la protest - martori oculari ai incidentului susţin, însă, că autorităţile de la Chişinău, de frică dar şi din dorinţa de a decredibiliza protestul, au lansat o minciună cusută cu aţă albă, deoarece microbuzul era al protestatarilor, el transporta boxele pentru sonorizare şi nimeni nu a intrat peste cordonul de poliţişti.

Potrivit comunicatului poliţiei, bărbatul, în vârstă de 50 ani, deplasându-se în direcţia cordonului de poliţişti, ar fi pus în pericol viaţa şi sănătatea, nu doar a oamenilor legii, dar şi a cetăţenilor prezenţi la protest, iar legea prevede pentru asemenea fapte pedeapsă de la 4 la 8 ani de închisoare.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că sunt un fals afirmaţiile şi investigaţiile precum că automobilul ar fi intrat în mulţime. Poliţia afirmă însă că patru poliţişti au avut de suferit în urma incidentului şi urmează îngrijiri medicale.

În context, vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, atenţionează că la protestul din 17 septembrie chiar poliţiştii au aplicat forţa împotriva manifestanţilor paşnici fără nici o justificare, au împroşcat cu gaze lacrimogene în femei, acestea, ulterior, având nevoie de intervenţia medicilor. A fost reţinut un veteran al războiului pentru Independenţă, care a îndrăznit să ofere mişcării protestatare boxe şi microfoane, iar propaganda ”plaho-dodonistă” ar manipula cu ştirea falsă precum că automobilul acestuia ar fi intrat cu forţa în mulţime.

”De câte cazuri mai avem nevoie pentru conştientizarea faptului că Moldova practic s-a transformat într-un stat poliţienesc, unde drepturile oamenilor rămân doar pe hârtie? Probabil, acum avem ultima şansă când societatea împreună cu partenerii de dezvoltare pot stopa dictatura cu metode civilizate. Dacă o ratăm, atunci ţara se va prăbuşi definitiv în dictatură cu conservarea sărăciei şi corupţiei imense, iar întoarcerea în albia normalităţii nu va fi posibilă fără vărsări de sânge”, a concluzionat Slusari.

Manifestaţia organizată de o serie de partide şi organizaţii din Consiliul Marii Adunări Naţionale a avut ca principale revendicări anularea noului sistem electoral, publicarea raportului Kroll 2 şi stabilirea unui timp de antenă pentru opoziţie la televiziunea publică. Demonstraţia a început în Scuarul Parlamentului RM şi a continuat la sediul postului TV Moldova 1.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe