Mii de protestatari în faţa Parlamentului R.Moldova: Sperăm să ne facem vocea auzită

Noul sistem electoral votat de socialişti şi democraţi în Parlament la 20 iulie a scos din nou mii de moldoveni în stradă.
Protest în faţa Parlamentului de la Chişinău, împotriva votului mixt
Protest în faţa Parlamentului de la Chişinău, împotriva votului mixt (The Epoch Times România)

La Chişinău, duminică 17 septembrie, mii de cetăţeni au protestat în scuarul Parlamentului Republicii Moldova împotriva modificării sistemului electoral cu trecere la sistemul mixt de vot. Nemulţumiţi de viaţa pe care o duc de la o zi la alta, oamenii au specificat că aşa nu se mai poate, iar „noi trebuie să fim o forţă pentru a scăpa de această urgie”.

Printre miile de moldoveni, am întâlnit o profesoară de la Universitatea de Stat din Moldova care a declarat că a venit la protest din cauza situaţiei deplorabile în care se află Moldova, unde deja „nu se mai poate, nu este clar încotro mergem, este din ce în ce mai rău. Salariile mizere nu ne permit să trăim decent. Eu cred că fiecare e dator să iasă să-şi expună opinia”. În opinia acesteia, la astfel de manifestaţii ar trebui să fie prezentă mai multă lume, întrucât anume poporul constituie acea forţă care va scăpa Moldova de această urgie. „Încet, încet vom apăsa pe guvernare, aşa cum apa face gaură în piatră. Eu cred că aceste proteste sunt necesare pentru ca ei să audă că noi nu suntem o gloată care nu înţelege ilegalităţile pe care le face guvernarea”, a adăugat protestatara.

Director executiv al Federaţiei Fermierilor, Vasile Mîrzenco a specificat că se află la protest pentru a le aminti guvernanţilor nu doar de sistemul mixt de vot despre care se discută la infinit, dar şi de miliardul furat, despre iniţiativele din ultima vreme ale aşa-numitului preşedinte.

Menţionăm că printre miile de protestatari se aflau şi politicieni ai opoziţiei parlamentare, în mare parte membri ai Partidului Liberal Democrat. Deputatul Iurie Ţap a menţionat că a fost împotriva sistemului mixt de vot încă de la început, considerând votul cetăţeanului ca fiind un instrument de bază al unei societăţi democratice pentru că duce la formarea puterii.

„De fapt, partidul democrat şi-a dorit să construiască un fundament care să-i asigure câştigarea alegerilor din 2018 pentru a se menţine la putere, or, chiar şi în varianta în care este sistemul mixt, el facilitează două partide, Socialist şi Democrat, lucru care este contrar principiilor democratice. Cetăţenii trebuie să înţeleagă esenţa democraţiei cu adevărat, ceea ce face Partidul Democrat este o manipilare crasă, chiar obraznică, dar până la urmă alegerile pot fi boicotate, doar că trebuie să putem să chemăm cetăţenii la nesupunere civică şi în cazul în care ar putea fi mobilizaţi sute de mii de cetăţeni, aceasta ar da rezultate, iar elita politică, democraţii şi socialiştii ar fi puşi la punct”, a declarat politicianul.

Un alt protestatar, a menţionat că a venit la protest deoarece consideră că în condiţiile Republicii Moldova, sistemul mixt de vot subminează democraţia, întrucât regulile de joc nu vor fi egale pentru participanţii la alegeri, mai ales când guvernarea controlează resursele administrative. Tânărul a mai subliniat că se află printre miile de oamnei pentru a-şi face vocea auzită, întrucât lumea este nemulţumită şi nu mai acceptă astfel de jocuri ale guvernării. „Nu sperăm că guvernarea ne va asculta, dar sper să ne facem auzită vocea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe