Moldova va fi evaluată de Comitetul ONU privind Drepturile Economice

Moldova nu a mai fost examinată din 2011 şi în această situaţie Comitetul recomandă autorităţilor să îmbunătăţească ”acomodarea rezonabilă” a persoanelor cu dizabilităţi, să soluţioneze problemele socio-economice a romilor etc.
ONU
ONU (Andrew Burton AFP/Getty Images)
Ştefan Sârbu
16.09.2017

În perioada 21 - 22 septembrie, Comitetul ONU privind Drepturile Economice, Sociale şi Culturale (CESCR) va examina cel de al treilea raport periodic prezentat de către Guvernul Republicii Moldova cu privire la implementarea prevederilor Pactului internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale.

Raportul va reflecta progresul R. Moldova în respectarea drepturilor garantate de Pactul Internaţional în ultimii şase ani. Oficiul ONU pentru Drepturile Omului va organiza la Chişinău ecranizarea publică a sesiunii de la Geneva, urmată de întrebări, răspunsuri şi discuţii.

În cadrul evenimentului, pe lângă difuzarea publică a sesiunii CESCR, participanţii vor lua parte la o discuţie publică pe tema drepturilor persoanelor privind accesul la serviciile de sănătate fizică şi psihică de un standard înalt.

La eveniment vor participa peste o sută de persoane, inclusiv autorităţi, organizaţii non-guvernamentale, parteneri de dezvoltare şi persoane din diferite grupuri vulnerabile din ţară.

De menţionat că ultima dată, R. Moldova a fost examinată la CESCR în 2011, atunci când a fost examinat cel de al doilea raport periodic. După audiere, Comitetul a înaintat un şir de recomandări autorităţilor de la Chişinău printre care: să întreprindă măsuri de eliminare a discriminării grupurilor minoritare sexuale, să includă prevederi referitoare la “acomodarea rezonabilă” pentru persoanele cu dizabilităţi, să consolideze eforturile de soluţionare a problemelor socio-economice cu care se confruntă populaţia de etnie romă, să întreprindă acţiuni urgente pentru crearea şi implementarea programelor de pregătire vocaţională pentru persoanele cu dizabilităţi şi incluziunea acestora în câmpul muncii etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor