Haos în Taiwan după ce insula a fost lovită de cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani. Au fost înregistrate victime [Video]

Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade a zguduit Taiwanul, cel mai puternic cutremur care a lovit insula în cel puţin 25 de ani, 4 martie 2024
Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade a zguduit Taiwanul, cel mai puternic cutremur care a lovit insula în cel puţin 25 de ani, 4 martie 2024 (Youtube - screenshot)
D.B.
03.04.2024

Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade a zguduit miercuri Taiwanul, cel mai puternic cutremur care a lovit insula în cel puţin 25 de ani, provocând moartea a patru persoane, rănirea a zeci şi declanşarea unei alerte de tsunami pentru sudul Japoniei şi Filipine, care a fost ulterior ridicată, transmite Reuters.

Guvernul taiwanez a anunţat că patru persoane au murit în comitatul estic Hualien, un comitat montan şi slab populat din estul ţării, în apropiere de epicentru, iar peste 50 au fost rănite.

Cel puţin 26 de clădiri s-au prăbuşit, mai mult de jumătate în Hualien, deşi într-una dintre cele mai grav avariate 22 de persoane au fost salvate şi doar una lipseşte, a declarat departamentul de pompieri.

Posturile de televiziune din Taiwan au prezentat imagini cu clădiri aflate în unghiuri precare în Hualien, unde cutremurul s-a produs chiar în largul mării, în jurul orei localer 8:00 dimineaţa, în timp ce oamenii se îndreptau spre muncă şi şcoală.

Cutremurul a avut o adâncime de 15,5 km, potrivit Administraţiei Centrale de Meteorologie din Taiwan.

"A fost foarte puternic. Am simţit ca şi cum casa urma să se dărâme", a declarat Chang Yu-Lin, în vârstă de 60 de ani, angajat al unui spital din Taipei.

Imaginile video au arătat salvatori care foloseau scări pentru a ajuta oamenii să iasă pe geamuri, în timp ce în alte părţi, alunecări masive de teren cauzate de cutremur au format versanţi.

Agenţia meteorologică japoneză a declarat că mai multe valuri mici de tsunami au ajuns în unele părţi din prefectura sudică Okinawa, iar ulterior a retrogradat alerta anterioară de tsunami la un avertisment. Aceasta a estimat magnitudinea cutremurului la 7,7.

Agenţia de seismologie din Filipine a emis, de asemenea, un avertisment pentru locuitorii din zonele de coastă din mai multe provincii, îndemnându-i să se evacueze spre zone mai înalte.

Taiwanul a emis, de asemenea, un avertisment de tsunami, dar nu a raportat pagube, iar Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific din Hawaii a declarat ulterior că riscul de valuri tsunami periculoase a trecut.

Zguduirile provocate de un cutremur produs în apropierea ţărmului estic al Taiwanului au fost resimţite miercuri dimineaţă în întreaga naţiune insulară şi în părţi din China continentală şi Japonia.

Replicile au putut fi încă resimţite în Taipei, fiind înregistrate peste 50 de replici, potrivit administraţiei meteorologice centrale din Taiwan.

Presa de stat chineză a declarat că seismul a fost resimţit în provincia chineză Fujian, în timp ce un martor a declarat că a fost resimţit şi în Shanghai.

Administraţia oraşului Taipei a declarat că nu a primit niciun raport privind pagube majore, iar MRT-ul din oraş a fost pus în funcţiune la scurt timp după cutremur.

Operatorul de electricitate Taipower a declarat că peste 87.000 de gospodării din Taiwan au rămas în continuare fără energie electrică, adăugând că cele două centrale nucleare ale ţării nu au fost afectate de cutremur.

Operatorul feroviar de mare viteză din Taiwan a declarat că nu au fost raportate pagube sau răniţi în trenurile sale, dar a precizat că trenurile vor fi întârziate în timp ce va efectua inspecţii.

Gigantul de semiconductori Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, unul dintre principalii furnizori ai Appl şi Nvidia a declarat că a evacuat unele fabrici de producţie şi că sistemele sale de siguranţă funcţionează normal.

"Pentru a asigura siguranţa personalului, unele fabrici au fost evacuate în conformitate cu procedura companiei. În prezent, confirmăm detaliile impactului", potrivit companiei.

Aceasta a adăugat ulterior că cei evacuaţi încep să se întoarcă la locurile lor de muncă.

Indicele de referinţă al acţiunilor din Taiwan a înlăturat în mare parte impactul cutremurului, închizând în scădere cu 0,6%. Acţiunile TSMC listate la Taipei au încheiat în scădere cu 1,3%.

Agenţia centrală oficială de ştiri din Taiwan a declarat că seismul a fost cel mai mare care a lovit insula din 1999, când un cutremur cu magnitudinea de 7,6 a ucis aproximativ 2.400 de persoane şi a distrus sau avariat 50.000 de clădiri, într-unul dintre cele mai grave cutremure înregistrate în Taiwan.

Administraţia Centrală de Meteorologie din Taiwan a declarat că seismul a înregistrat a doua cea mai mare intensitate de "Upper 6" în comitatul Hualien, pe o scară de intensitate de la 1 la 7.

În cazul unui cutremur de gradul 6 superior, majoritatea zidurilor din blocuri de beton nearmat se prăbuşesc, iar oamenilor le este imposibil să rămână în picioare sau să se deplaseze fără să se târască, potrivit Agenţiei Meteorologice din Japonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor