Henry Kissinger schimbă macazul. Acum spune că a fost o “greşeală gravă” ca Germania să primească atât de mulţi imigranţi

Henry Kissinger
Henry Kissinger (Molly Riley-Pool/Getty Images)
Andrei Popescu
14.10.2023

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger spune că a fost o "greşeală gravă" pentru Germania să permită intrarea unui număr atât de mare de migranţi, avertizând că astfel se creează un "grup de presiune" într-o ţară.

El a făcut remarcile în contextul în care în Germania au avut loc celebrări pro-Hamas pe străzi, relateaza Fox News.

"A fost o greşeală gravă să lăsăm să intre atât de mulţi oameni cu o cultură şi o religie şi concepte total diferite, deoarece creează un grup de presiune în interiorul fiecărei ţări care face acest lucru", a declarat fostul diplomat american în vârstă de 100 de ani, într-un interviu acordat postului german de televiziune Welt TV.

Kissinger s-a născut în Germania şi a fugit din Germania nazistă ca refugiat evreu împreună cu familia sa, înainte de a deveni cel mai important diplomat american în timpul preşedinţilor Richard Nixon şi Gerald Ford.

Fostul secretar a răspuns la o întrebare despre scenele din Germania, unde numeroşi arabi au ieşit pe străzile Berlinului pentru a sărbători, potrivit Welt, recentele atacuri teroriste ale Hamas împotriva Israelului şi au împărţit bomboane participanţilor.

Germania a preluat un număr semnificativ de migranţi, inclusiv mulţi din ţări cu majoritate musulmană, în timpul crizei europene a migranţilor din 2015 - cancelarul de atunci Angela Merkel declarând: "Wir schaffen das" sau "Putem face acest lucru".

Kissinger nu a menţionat în mod specific criza din 2015 în remarcile sale.

Israelul a fost lovit sâmbătă de un atac surpriză al militanţilor Hamas. Cel puţin 1.200 de civili şi soldaţi israelieni au fost ucişi în acest atac, alături de cel puţin 27 de americani. Cel puţin 5.000 de rachete au fost lansate spre teritoriul israelian.

Au avut loc proteste pro-Hamas şi pro-palestiniene în mai multe ţări, inclusiv în SUA, Marea Britanie şi Franţa.

În Marea Britanie, ministrul de interne Suella Braverman a emis îndrumări pentru şefii Poliţiei britanice pentru a-i îndemna să monitorizeze astfel de proteste.

"Într-un moment în care teroriştii Hamas masacrează civili şi îi iau ostatici pe cei mai vulnerabili (inclusiv bătrâni, femei şi copii), putem recunoaşte cu toţii efectul chinuitor pe care afişarea logo-urilor şi steagurilor lor îl poate avea asupra comunităţilor. Prin urmare, vă solicit ca forţele dumneavoastră de poliţie să fie vigilente şi pregătite să răspundă la orice potenţiale infracţiuni", a precizat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor