Înalt oficial OMS acuză China că mistifică cifrele deceselor cauzate de COVID-19

Directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, Michael Ryan în timpul unei conferinţe la Geneva 14 decembrie 2022.
Directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, Michael Ryan în timpul unei conferinţe la Geneva 14 decembrie 2022. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)
Mimi Nguyen Ly
05.01.2023

Un oficial de rang înalt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat că regimul chinez declară mai puţine decese şi spitalizări cauzate de COVID-19 decât sunt în realitate.

"Credem că cifrele actuale publicate de China minimizează adevăratul impact al bolii în ceea ce priveşte internările în spitale, internările la terapie intensivă şi în special în ceea ce priveşte decesele", a declarat Mike Ryan, directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă din 4 ianuarie.

"Şi am dori să vedem mai multe date pe regiuni din toată China".

La sfârşitul lunii decembrie, Partidul Comunist Chinez (PCC) şi-a restrâns noţiunile în baza cărora clasifică decesele ca fiind cauzate de COVID-19, numărându-le doar pe cele care implică pneumonie sau insuficienţă respiratorie declanşate de COVID-19, ceea ce i-a surprins pe unii experţi mondiali în domeniul sănătăţii.

PCC a raportat zilnic decese cauzate de COVID-19 în numere cu o singură cifră.

"Încă nu avem date complete", a declarat Ryan.

Ryan a spus că OMS consideră că definiţia regimului chinez pentru decesele atribuibile COVID-19 este "foarte îngustă". El a îndemnat la o definire mai largă pentru a obţine o imagine mai completă a impactului cauzat de COVID-19 în China.

Ghidul OMS (pdf) stipulează că decesele ar trebui să fie atribuite COVID-19 dacă sunt rezultatul unei "boli compatibile din punct de vedere clinic, într-un caz probabil sau confirmat de COVID-19, cu excepţia cazului în care există o altă cauza clară a decesului care nu poate fi legată de boala COVID (de exemplu, traumatisme)".

Ghidul precizează, de asemenea, că decesele cauzate de COVID-19 "nu pot fi atribuite unei alte boli", cum ar fi cancerul, şi ar trebui să fie considerate ca fiind un deces COVID-19, chiar dacă există suspiciunea că o afecţiune medicală preexistentă ar fi putut declanşa o evoluţie severă a COVID-19.

O companie de date medicale britanică estimează un număr de decese mult mai mare în China

Într-o imagine radical diferită de cea oferită de PCC, compania de date medicale Airfinity, cu sediul în Marea Britanie, a estimat, la 29 decembrie 2022, că aproximativ 9.000 de persoane au murit zilnic din cauza COVID-19 în China începând cu decembrie 2022 şi că numărul deceselor ar putea atinge un vârf de 25.000 pe zi în ianuarie.

Documente scurse de la o reuniune a celui mai important organism de sănătate din China, confirmate de mai multe agenţii de presă, au sugerat că până la 248 de milioane de persoane au fost infectate în primele 20 de zile din decembrie şi că virusul a infectat peste jumătate dintre locuitorii din Beijing şi provincia Sichuan.

În pofida ştirilor care sugerează că numărul cazurilor de COVID-19 şi al deceselor aferente a crescut în China, PCC a anunţat la sfârşitul lunii decembrie că îşi va redeschide graniţele la 8 ianuarie.

La începutul lunii decembrie, PCC a revenit brusc asupra aşa-numitei politici draconice "zero-COVID", care era în vigoare de aproape trei ani, pe fondul protestelor de amploare împotriva regimului comunist.

În urma schimbării bruşte a politicii, cazurile de COVID-19 au crescut în întreaga ţară de 1,4 miliarde de locuitori.

Oamenii de ştiinţă chinezi furnizează date care să susţină ideea că nu există o nouă variantă de Covid. Ce crede OMS?

Pe 3 ianuarie, Grupul consultativ tehnic pentru evoluţia virusurilor (TAG-VE) al OMS şi cei mai buni oameni de ştiinţă din China au avut o întâlnire cu uşile închise. Oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Controlul Bolilor din China au prezentat date care au arătat că tulpinile dominante care circulă în prezent sunt subvariantele Omicron BA.5.2 şi BF.7, care împreună reprezintă 97,5 la sută din toate infecţiile locale, a precizat OMS.

"În datele disponibile publicului nu se observă nicio nouă variantă sau mutaţie de importanţă cunoscută", a mai precizat grupul consultativ al OMS cu privire la datele primite de la oamenii de ştiinţă chinezi.

De atunci, OMS le-a cerut oamenilor de ştiinţă chinezi să prezinte date detaliate privind secvenţierea virală, pentru a avea o imagine mai bună asupra spitalizărilor, deceselor şi vaccinărilor.

Ryan a precizat că se anticipează o întâlnire stabilită pentru 5 ianuarie între ţările membre ale OMS, în cadrul căreia se vor oferi actualizări privind situaţia globală a COVID-19, inclusiv în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor