Iniţiativa România cere Guvernului modificarea ordonanţei privind organizarea alegerilor în Diaspora

În actuala formă, ordonanţa prin care Guvernul vrea să modifice legile electorale nu rezolvă probleme de fond şi menţine riscurile de repetare a problemelor grave de la alegerile prezidenţiale din 2014 şi de la alegerile locale din 2016, susţine Iniţiativa România.
Stampila de vot pentru alegeri
Stampila de vot pentru alegeri (youtube.com)

Ordonanţa propusă de Guvern pentru modificarea legilor electorale menţine riscul umilirii românilor din străinătate la alegerile parlamentare, susţin reprezentanţii Iniţiativei România, referindu-se la proiectul de modificare a legilor electorale prin ordonanţă de urgenţă iniţiat de Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic.

Potrivit comunicatului de presă remis de Iniţiativa România redacţiei Epoch Times, marţi, 23.08.2016, MAE, AEP şi MCPDC au organizat o consultare publică cu organizaţii ale societăţii civile privind OUG-ul propus, la care Iniţiativa România a participat.

În cadrul acestei întâlniri, Iniţiativa România a solicitat şi solicită şi public Guvernului următoarele completări în ordonanţa propusă:

"1. Eliminarea legăturii dintre anunţarea datei alegerilor şi a termenului limită de înscriere în Registrul electoral, precum şi prelungirea consistentă a acestui termen. La ora actuală, conform prevederilor legale, Guvernul va anunţa data alegerilor cu cel mult 3 luni înainte de alegeri, adică cel târziu la jumătatea lunii septembrie. Aşadar, peste circa două săptămâni, românii din străinătate nu se vor mai putea înscrie în Registrul electoral;

2. Scăderea de la 100 la 50 a numărului de votanţi necesar pentru înfiinţarea de noi secţii de votare. La ora actuală, doar 1.521 de persoane din diaspora au solicitat înfiinţarea şi votul în noi secţii şi în doar 3 ţări există mai mult de 100 de persoane cu această opţiune. Cu alte cuvinte, nu vor exista mai mult de 1-3 secţii noi de votare deschise în afara ambasadelor sau consulatelor;

3. Adoptarea, odată cu OUG, a unei Hotărâri de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor, astfel încât partidele şi candidaţii independenţi să aibă la dispoziţie o perioadă rezonabilă pentru a strânge cu respectarea legii semnăturile necesare pentru a candida", anunţă Iniţiativa România.

Organizaţia mai aminteşte că ordonanţa propusă de Guvern este un răspuns la sesizările opiniei publice privind riscul grav de încălcare a dreptului constituţional de vot al românilor din diaspora şi repetarea situaţiei din 2014, când românii din străinătate au fost umiliţi de statul român în faţa secţiilor de votare şi prevede următoarele:

1. Posibila suplimentare a numărului de secţii de votare din diaspora prin atribuţiile oferite MAE de a propune, dacă consideră necesar, deschiderea de noi secţii de votare;
2. Românii cu domiciliu sau reşedinţă în străinătate pot vota pe liste suplimentare, nu doar la secţia la care sunt arondaţi;
3. Înscrierea în Registrul electoral se poate face şi prin poşta electronică.

În opinia reprezentanţilor Iniţiativei România, "deşi oportună, ordonanţa în actuala formă nu rezolvă probleme de fond şi menţine riscurile de repetare a problemelor grave de la alegerile prezidenţiale din 2014 şi de la alegerile locale din 2016".

Astfel, până la anunţarea datei alegerilor şi, deci, până la închiderea perioadei de înscriere în Registrul electoral mai sunt circa două săptămâni interval în care, cu sau fără poştă electronică, foarte puţini români mai au timpul necesar pentru opta pentru votul prin corespondenţă.

De asemenea, Iniţiativa România mai acuză că amânarea la nesfârşit a unei decizii privind data alegerilor lasă la dispoziţia partidelor maximum 40 de zile pentru a aduna cele peste 180.000 de semnături necesare pentru a candida.

"Amintim că în cazul alegerilor locale din Bucureşti există indicii temeinice privind falsificarea în masă a semnăturilor de pe listele de susţinere. DNA, de altfel, a început urmărirea penală in rem privind aceste fapte. Mai mult, în luna iulie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 a dispus declinarea către DNA a unui nou dosar privind falsificarea semnăturilor în Sectorul 4 (ordonanţa 3883/P/2016 din 22.07.2016)", se arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii IR mai remarcă faptul că guvernul nu a formulat criteriile pentru eventualele propuneri ale MAE de deschidere a noi secţii de votare, existând riscul repetării scenariului din 2014: secţii de votare goale, deschise inexplicabil în zone nelocuite de români, şi secţii de votare în faţa cărora se întind cozi de sute de metri.

Iniţiativa România

Iniţiativa România este o mişcare civică deschisă tuturor cetăţenilor români care cred în respectarea legii, integritate, competenţă, solidaritate, responsabilitate şi transparenţă. Iniţiativa România acţionează ca un catalizator al oamenilor şi comunităţilor care schimbă România – www.initiativaromania.ro

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne