Iohannis lăudat de presa poloneză

Polonezii au salutat poziţia preşedintelui Iohannis, care a luat partea guvernului polonez, intrat în vizorul Comisiei Europene pentru posibile sancţiuni.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)

Televiziunea de stat poloneză l-a lăudat, în ediţia sa online pe preşedintele Iohannis, susţinând că acesta sprijină guvernul polonez şi crede că instituţiile UE ar trebui să acţioneze în vederea consolidării situaţiei din Polonia, relatează digi24.ro.

Laudele la adresa lui Iohannis au apărut în contextul în care vineri, la o conferinţă pe tema securităţii în estul Europei, preşedintele României a pus la îndoială oportunitatea momentului ales de Bruxelles pentru a critica guvernul de la Varşovia.

„Nu pot să nu remarc recenta adoptare de către Comisia Europeană, pe 1 iunie, a Opiniei privind statul de drept în Polonia. Dincolo de semnele de întrebare asupra oportunităţii momentului ales de către Comisie, am deplină încredere în capacitatea democraţiei poloneze de a găsi cele mai bune soluţii în conformitate cu cerinţele statului de drept, având în vedere tradiţia Poloniei de implicare activă în consolidarea, în perioada post-comunistă, a unei reale democraţii”, a declarat Iohannis.

„Sper că instituţiile europene vor sprijini constructiv aceste eforturi ale Poloniei, pentru ca actualul context dificil, mai ales în Vecinătatea Estică, dar şi în interiorul Uniunii Europene, reclamă concentrarea tuturor demersurilor în direcţia asigurării stabilităţii şi securităţii noastre, în sensul cel mai larg. Contăm, în acest sens, în acest demers, pe contribuţia Poloniei, partener strategic al României”, a mai adăugat şeful statului.

Poziţia lui Iohannis se raportează la o declaraţie recentă a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a afirmat miercuri că UE a descoperit nereguli în exercitarea statului de drept din partea guvernului polonez şi ia în calcul posibilitatea de a impune sancţiuni în acest sens.

Potrivit lui Timmermans, Comisia Europeană a adoptat o notă diplomatică oficială în care critică guvernul conservator polonez pentru deciziile legate de limitarea activităţii Curţii Constituţionale din ţară. Practic, decizia de miercuri arată că liderii UE au considerat nesatisfăcătoare negocierile purtate luni la rând cu Varşovia, ceea ce declanşează cea de-a treia etapă a procedurii de investigare din partea UE în privinţa respectării statului de drept în Polonia, cea a impunerii de sancţiuni.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne