Iranul acuză SUA că minte în legătură cu noul acord-cadru nuclear

Centrala nucleară de la Bushehr, Iran.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.04.2015

La doar câteva ore după anunţarea a ceea ce SUA a caracterizat ca fiind un acord istoric cu Iranul în privinţa programului său nuclear, principalul negociator al Iranului a criticat administraţia Obama pentru că a minţit în legătură cu detaliile acordului-cadru.

Ministrul iranian de externe Javad Zarif a acuzat administraţia Obama de furnizarea de informaţii eronate poporului şi Congresului american prin intermediul unei fişe informative, pe care SUA a prezentat-o după finalizarea negocierilor cu Republica Islamică, sustine Washington Free Beacon.

Zarif s-a lăudat în cadrul unei conferinţe de presă anterioare că Statele Unite au fost de acord, de probă, să lase Iranul să îşi continue procesul de îmbogăţire a uraniului precum şi o activitate esenţială de cercetare în domeniul nuclear.

Mai mult, Zarif a declarat că Iranului i se vor ridica toate sancţiunile legate de problema nucleară şi că ţara sa nu va fi forţată să îşi închidă vreuna dintre instalaţiile nucleare care operează în prezent.

Dar după o conferinţă de presă susţinută ulterior de secretarul de stat american John Kerry – şi după publicarea unei fişe informative asupra concesiilor iraniene – Zarif a scris pe contul său de Twitter că informaţiile trecute în fişă şi prezentate de Kerry sunt minciuni.

Zarif a respins afirmaţiile lui Kerry că sancţiunile vor fi uşurate doar treptat şi doar după ce se verifică faptul că Iranul nu desfăşoară nicio activitate pe frontul armelor nucleare.

De asemenea, repetând unele comentarii anterioare, Zarif a mai declarat că Statele Unite au promis ridicarea imediată a sancţiunilor.

“Declaraţie Iran/Grupul P5 1: ‘SUA va suspenda TOATE sancţiunile secundare economice şi financiare legate de activitatea nucleară.’ Reiese de aici că suspendarea sancţiunilor ar fi treptată?” a scris el pe Twitter.

Apoi, el a sugerat o rectificare: “Declaraţie Iran/Grupul P5 1: ‘UE va SUSPENDA implementarea TUTUROR sancţiunilor economice şi financiare legate de activitatea nucleară.’ Ce spuneţi despre asta?”

Reacţia lui Zarif urmează un tipar de acuzaţii similare făcute de oficiali seniori ai politicii iraniene după anunţarea unor acorduri anterioare.

Joi seara, Zarif a declarat reporterilor că acest acord-cadru permite Iranului să îşi desfăşoare programul său nuclear, conform Washington Free Beacon.

“Niciuna dintre acele măsuri” care urmăresc să restricţioneze programul nuclear iranian “nu include închiderea vreuneia dintre centralele noastre”, a declarat ministrul iranian de externe. “Vom continua să îmbogăţim uraniul; vom continua să cercetăm şi să ne dezvoltăm.”

“Reactorul nostru pentru apă grea va fi modernizat şi vom continua să lucrăm la unitatea din Fordow”, a declarat Zarif. “Vom instala centrifuge în Fordow, dar nu vom desfăşura activităţi de îmbogăţire a uraniului.”

Zarif a mai afirmat că, după încheierea unui acord final, “toate sancţiunile secundare americane legate de activitatea nucleară vor fi suspendate. Acesta, cred, va fi un pas major înainte.”

Nu în ultimul rând, Zarif a dezvăluit că Iranului i se va permite să vândă “uraniu îmbogăţit” pe piaţa internaţională şi că “speră că se vor obţine ceva bani” din acest comerţ.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor