Iranul sugerează retragerea dintr-un tratat nuclear global după ce SUA înăspreşte sancţiunile

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (Atta Kenare/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
29.04.2019

Ministrul de Externe iranian, Mohammad Javad Zarif, afirmă că Teheranul s-ar putea retrage din Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNN) ca urmare a deciziei SUA de a înăspri sancţiunile împotriva Iranului.

“Măsurile pe care le poate lua Republica Islamică sunt numeroase, iar autorităţile le iau în considerare… şi retragerea din TNN este una dintre ele”, a precizat Zarif duminică, fiind citat de mass media de stat iraniană.

Zarif a făcut comentariile după ce şeful Statului Major al armatei iraniene, generalul Mohammad Bagheri, a avertizat duminică faptul că Teheranul ar putea închide strâmtoarea strategică Ormuz, dacă se va confrunta cu mai multe “ostilităţi”.

“Nu urmărim să închidem Strâmtoarea Ormuz, dar dacă inamicii intensifică ostilităţile, vom putea face acest lucru”, a declarat Bagheri pentru agenţia de ştiri ISNA.

Washingtonul a intensificat presiunea politică şi economică asupra Teheranului după investirea preşedintelui american Donald Trump în ianuarie 2017.

În mai 2018, Trump a anunţat că se retrage din acordul nuclear semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri şi ulterior a reimpus sancţiuni severe.

La începutul acestei luni, Casa Albă a anunţat că a decis să nu mai emită derogări care să permită importatorilor să cumpere petrol iranian fără să fie sancţionaţi de SUA.

Iranul a ameninţat în trecut că se va retrage din TNN şi că va închide Strâmtoarea Ormuz, o linie de transport maritimă vitală pentru livrările internaţionale de petrol, dacă interesele sale naţionale şi de securitate sunt puse în pericol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor