Isar acuză: BNR şi-au dat bonus de performanţă în timpul crizei

Lucian Isar,ministru secretar de stat la Ministerul Economiei,Comerţului şi Mediului de Afaceri
Lucian Isar,ministru secretar de stat la Ministerul Economiei,Comerţului şi Mediului de Afaceri (Epoch Times România)

Analistul economic Lucian Isar îi acuză pe cei din Banca Naţională a României (BNR) ca şi-au dat bonusuri de performanţă chiar şi în timpul crizei economice, când Isărescu pleda pentru tăierea salariilor şi pensiilor românilor. Isar a mai susţinut, într-o intervenţie telefonică la B1 TV, că Banca Naţională s-a folosit de cele trei monopoluri pe care le are pentru a-şi dă bonusuri de performanţă.

”Problema nu e nivelul salarial, ci faptul că un angajat al statului s-a ascuns în spatele unei instituţiei, a minţit în declaraţiile publice şi a încercat să forţeze şi altă instituţie, ANI, să-i ascundă veniturile.

În continuare, o serie de venituri sunt ascunse. Pentru 2015 nu ştim şi vom avea o surpriză fenomenală când vom afla veniturile, pentru că au fost mai mari decât în 2014. Nu ştim pe 2008, 2009 şi 2010, când susţinea sus şi tare tăierea salariilor şi pensiilor românilor. Când vor fi publice aceste venituri, vom afla că şi-au luat bonus în criză. Aici e actul major de sfidare a economiei reale. Nicio banca centrală europeană nu are bonus în criză", a declarat Isar.

Fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri mai acuză BNR-ul că în timp ce "se luptau cu inflaţia îşi trăgeau Mercedesuri câte cinci bucăţi la un milion de euro."

"În momentul în care România a intrat în criză, tu să-ţi dai bonus de performanţă doar pentru că ai menţinut dobânzile în 14%, că ai ţinut rezerva minimă obligatorie sus, asta deja e o sfidare care se adaugă la sfidarea legată de declararea veniturilor.

BNR are cel puţin trei monopoluri date prin lege: reglarea şi supravegherea bancară, care în Europa nu stă la banca centrală, emiterea de monedă naţională şi politica monetară şi de credit. Sunt trei monopoluri mari şi late. Când foloseşti aceste arme ca să-ţi dai bonusuri de performanţă, lucrurile se judecă altfel.

Cum ar fi dacă Transelectrica şi Transgaz ar decide de mâine că trecerea curentului să coste de 30 de ori mai mult. Şeful şi-ar lua bonus de performanţă. Aţi ieşi în stradă şi aţi striga că un monopolist îşi ia bonus de performanţă. BNR a utilizat cele trei monopoluri de la stat, le-a utilizat contra economiei în timpul crizei pentru a-şi lua bonus de performanţă”, a mai acuzat Isar, la B1.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie