Justiţia, în zodia PSD. Tăriceanu: "Sistemul" reacţionează violent de teamă că îşi pierde influenţa

Unii dintre procurori vor să devină co-legiuitori cu Parlamentul, însă acest lucru nu se poate, a subliniat liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, pe fundalul nemulţumirilor exprimate de şefi ai parchetelor din ţară privind modificările care vizează legile justiţiei.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, le-a transmis celor care "intervin" în dezbaterea privind legile justiţiei că "până la urmă" trebuie să respecte principiul independenţei şi separaţiei puterilor în stat.

"Puterea legiuitoare este Parlamentul, justiţia aplică legile, nu face justiţia legile, nu pot să fie şi judecător şi creator de legi în acelaşi timp. Nu înseamnă că nu facem un dialog constructiv, că nu ţinem seama de opiniile justiţiei. Dar Parlamentul este structura care legiferează, nu există sistem de co-legiferare, noi şi cu justiţia, pe legile justiţiei. Am observat în ultima perioadă o încercare din ce în ce mai vizibilă de cooptare in procesul legislativ alte puteri care nu au această vocaţie. Unii dintre procurori vor să devină co-legiuitori cu Parlamentul. Lucrul acesta nu se poate. O consultare este prevăzută legal, a Consiliului Superior al Magistraturii, şi cred că o consultare şi cu societatea, cu ONG este utilă, cu asociaţiile profesionale şi, după cum aţi văzut acest proces a început şi va continua în următoarea perioadă", a comentat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Liderul ALDE a anunţat că îşi va exprima poziţia faţă de pachetul de legi privind justiţia când acestea vor ajunge la Parlament.

"Nu am să intru în detalii cu privire la proiectul de lege. Am văzut o analiză pertinentă făcută de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, pe puncte, în care argumentat îşi prezintă poziţia. Cred că aşa trebuie dusă o dezbatere care în final să ducă la restabilirea democraţiei, a normelor statului de drept care înseamnă independenţa justiţiei în România, respectarea votului cetăţenilor, respectarea instituţiilor democratice şi renunţarea la acest sistem de putere paralel care s-a creat în România ultimelor ani pe care îl vedem cum reacţionează în momentul de faţă extrem de violent de teamă că îşi va pierde influenţa pe care a exercitat-o până acum în detrimentul cetăţenilor şi a votului exprimat de ei", a precizat Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne