Kiev: Berkut trage cu muniţie de război. Armistiţiul, o iluzie pentru organizarea armatei

Kiev. Poliţia a început să tragă în protestatari. 20 februarie 2014
Kiev. Poliţia a început să tragă în protestatari. 20 februarie 2014 (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)
P. P.
20.02.2014

Joi forţele militare guvernamentale au început un nou asalt, folosind armamentul de război, notează Kiev Post.

Jurnaliştii din partea Kiev Post care relatează de la faţa locului au anunţat că numărul cadavrelor numărate până la ora 10 a ajuns la 35 şi continuă să crească. Aproximativ 50 de poliţişti, capturaţi de către forţele anti-guvernamentale, au fost escortaţi într-o clădire din vecinătatea primăriei.

Forţele Berkut şi tituşkii – mercenari pro-ruşi - au luat cu asalt miile de protestatari baricadaţi în Piaţa Independenţei din Kiev, inima EuroMaidanului, după un asediu lung de aproape două zile.

Protestatarii sunt înconjuraţi, iar pe străzile învecinate Pieţei Independenţei, tituşkii înarmaţi cu armament asemănător trupelor oficiale cât şi lunetişti postaţi pe clădiri îi atacă pe cei care vor să scape.

Conform jurnaliştilor de la Kiev Post, câţiva dintre cei omorâţi în această dimineaţă, echipaţi cu veste antiglonţ, prezentau urme lăsate de muniţia de război.

Iluzia ”armistiţiului”

În jurul orei 11:30, preşedintele Viktor Ianukovici, împreună cu o delegaţie prezidenţială, a anunţat, în urma discuţiilor purtate cu liderii opoziţiei, Arseni Iatseniuc, Vitali Kliciko şi Oleh Tianibokk, un armistiţiu ce ar fi avut ca scop stabilizarea situaţiei şi menţinerea păcii.

Iluzia ”armistiţiului” creată de Ianukovici a nu a durat nici măcar 10 ore, timp în care liderul pro-rus şi-a reorganizat forţele pentru un nou asalt.

În jurul orei 8:30, forţele Berkut au incendiat cu ajutorul cocktailurilor molotov Conservatorul de Muzică din Kiev, clădire ocupată de forţele opoziţiei. Parlamentarul opoziţiei Olesya Orobets a relatat, în jurul orei 9, că pe strada Şovcovcina, învecinată cu piaţa centrală din Kiev, a fost observat un lunetist Berkut.

Asaltul brutal împotriva EuroMaidanului a început marţi, cu puţin înainte de ora 20, ora locală, când poliţia a încercat să conducă două transportoare blindate prin baricade, în faţa hotelului Khreschatyk, în piaţa centrală. În aceeaşi zi, Rusia anunţa că va acorda Ucrainei încă o tranşă, de două miliarde de dolari, din împrumutul promis în luna decembrie, odată cu refuzul de a mai semna acordul de asociere cu UE.

Reorganizarea ”operaţiilor anti-tero” cu ajutorul armatei

Şeful armatei ucrainene Volodymyr Zamana a fost demis miercuri de către Ianukovici. Cu puţin timp înaintea demiterii, Ianukovici a anunţat un nou atac ”anti-tero”, ca replică a violenţelor ce au degenerat marţi.

Luna trecută, Volodymyr Zamana anunţase public că nu va coopera cu Guvernul pentru a impune starea de asediu. După demiterea lui Zamana de miercuri, Ianukovici a anunţat numirea în funcţia de şef al armatei pe amiralul marinei militare, Yuri Ilyin.

În aceeaşi zi, Ministrul Apărării Pavlo Lebediev a anunţat că forţele armate vor fi desfăşurate imediat după declararea stării de asediu în ţară, iar şeful serviciilor de securitate ucrainene a anunţat startul unei operaţii ”anti tero”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor