La ce concluzii au ajuns Băsescu şi Rompuy în privinţa crizei

Presedintele Romaniei, Traian Basescu (D) Il asculta pe presedintele UE, Herman van Rompuy, in timpul unei declaratii oficiale de la Cotroceni, 24 februarie, 2011.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu (D) Il asculta pe presedintele UE, Herman van Rompuy, in timpul unei declaratii oficiale de la Cotroceni, 24 februarie, 2011. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
25.04.2013

România este între primele ţări care ies din procedura de deficit excesiv, lucru pentru care românii ar trebui să fie mândri, a afirmat preşedintele Traian Băsescu. Declaraţia a fost făcută la finalul întrevederii dintre şeful statului şi preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

"Am ţinut să subliniez, în discuţiile cu domnul preşedinte, succesul pe care l-a avut România în restabilirea echilibrelor macroeconomice şi am menţionat - bazat şi pe comunicările Eurostat din ultimele două zile - cu privire la deficitul bugetar că practic România îndeplineşte criteriile de ieşire din procedura de deficit excesiv. Am subliniat şi faptul că ne bucură că suntem una din primele ţări care reuşesc să iasă din procedura de deficit excesiv, dintre cele circa 20 de ţări care se află în această procedură", a precizat Traian Băsescu.

Autorităţile române nu vor fi nevoite "să întindă mâna nicăieri" pentru a plăti pensiile şi salariile, în urma măsurilor de austeritate luate în ultimii ani. România a avut în 2012 un deficit bugetar de 2,9% din PIB şi s-a încadrat sub pragul de 3%, considerat ca reper pentru procedura de deficit bugetar excesiv.

În 2012, 20 din cele 27 de ţări membre ale UE se aflau în procedura de deficit excesiv, iar cele care nu intrau în această categorie erau: Bulgaria, Estonia, Germania, Finlanda, Malta, Luxemburg şi Suedia.

România ar putea ieşi din MCV în 2014

Preşedintele Traian Băsescu şi Herman Van Rompuy au mai discutat despre o strategie de ieşire a României din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, lucru care ar fi posibil după luna decembrie a acestui an, când vor fi făcute publice noile rapoarte pe justiţie.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că va trimite preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, o scrisoare în care va solicita ţinte concrete pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Eurodeputaţii USL s-au alăturat şi ei acestui demers şi au solicitat un calendar de încheiere a monitorizării României şi Bulgăriei, însă nu au primit un răspuns favorabil.

Veşti proaste privind şomajul

Cei doi preşedinţi au mai dezbătut probleme economice, cum ar fi nivelul şomajului din Europa şi ce se întâmplă cu moneda euro. Van Rompuy a declarat că, "ameninţarea existenţială" referitoare la moneda euro s-a încheiat, dar sunt veşti proaste în ceea ce priveşte nivelul şomajului.

"Vestea bună este că vedem o îmbunătăţire substanţială a situaţiei, cu stabilitate financiară mai mare în zona euro. De asemenea, pe frontul fiscal şi economic asistăm la semnale substanţiale pozitive, adică competitivitate crescută, exporturi crescute şi finanţe publice mai sigure, cu deficite publice mai mici. De aceea putem spune că ameninţarea existenţială la adresa euro s-a încheiat. Trebuie să acţionăm pe crearea de locuri de muncă pe termen scurt, aşa cum o facem şi pentru îmbunătăţirea potenţialului de creştere şi creare de locuri de muncă pe termen lung. Iniţiativa de angajare în rândul tinerilor cu 6 miliarde de euro, convenită ca parte a bugetului UE, este un exemplu asupra a ceea ce face Uniunea Europeană pentru a crea mai multe locuri de muncă în regiunile afectate cel mai mult de şomajul în rândul tinerilor", a precizat preşedintele Consiliului European.

Van Rompuy a apreciat rezultatele obţine de autorităţile române în sustenabilitatea economică.

Încurajări privind aderarea la spaţiul Schengen

Preşedintele Consiliului European a anunţat că va conlucra cu preşedinţia lituaniană pentru a ajunge la un progres pentru aderarea României la Schengen.

"Voi conlucra cu preşedinţia lituaniană în a doua jumătate a acestui an pentru a ajunge la progres pe calea pentru integrarea în Zona Schengen, una dintre realizările importante ale integrării europene", a susţinut Van Rompuy.

Pe viitor, angajamentul oficialilor români pentru un sistem judiciar solid şi independent, precum şi pentru statul de drept, va atrage investiţii în contextul unui mediu economic stabil.

"Am convenit că este important pentru România să implementeze recomandările Comisiei (Europene, n.r.). Am apreciat cooperarea, îmbunătăţită între toţi actorii politici, instituţii, şi am făcut apel la accelerarea eforturilor pentru combaterea corupţiei la nivel înalt şi protejarea independenţei sistemului judiciar, un sistem judiciar solid şi angajamentul complet pentru statul de drept vor ajuta la asigurarea unui mediu economic stabil şi atrăgător pentru investiţii", a susţinut oficialul UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor