La ce să ne aşteptăm de la întâlnirea lui Biden cu preşedintele filipinez Marcos

Preşedintel SUA Joe Biden (dr) şi omologul său filipinez Ferdinand Marcos Jr.
Preşedintel SUA Joe Biden (dr) şi omologul său filipinez Ferdinand Marcos Jr. (Screenshot)
T.J. Muscaro
11.04.2024

Preşedintele american Joe Biden este pregătit să intre în a doua zi de modernizare a alianţelor în Indo-Pacific cu o întâlnire bilaterală la nivel înalt cu preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. urmată de prima întâlnire trilaterală din istorie între aceştia şi premierul japonez Fumio Kishida.

"Alianţa noastră cu Filipine este cea mai veche din Indo-Pacific şi nu a fost niciodată mai puternică", a declarat reporterilor un oficial de rang înalt al administraţiei, în timpul unei convorbiri telefonice din 10 aprilie, adăugând că legăturile de apărare şi securitate continuă să servească drept piatră de temelie a acestei alianţe.

Se aşteaptă, de asemenea, să aibă loc activităţi comune ale Gărzii de Coastă în anul următor, iar Garda de Coastă a SUA va primi membri ai Gărzilor de Coastă din Filipine şi Japonia pe navele din Indo-Pacific pentru instruire şi pentru a-şi sincroniza activitatea comună.

Oficiali de rang înalt din administraţie au declarat că pot fi anunţate şi mai multe exerciţii militare trilaterale, pe măsură ce Statele Unite şi Japonia lucrează îndeaproape cu Guvernul Filipinelor pentru a îmbunătăţi capacitatea de cooperare în conformitate cu viziunea anunţată astăzi privind un efort coordonat care integrează mai bine capacităţile de apărare antirachetă şi antiaeriană în întreaga regiune Indo-Pacific şi asigură că au ceea ce le trebuie pentru a respecta dreptul internaţional. Cu toate acestea, un oficial subliniază că această viziune este probabil încă la câţiva ani distanţă.

Scopul principal al acestor exerciţii, a afirmat un alt oficial, este de a ajuta la "modernizarea militară a Filipinelor" şi de a creşte coordonarea şi interoperabilitatea cu alte armate, precum şi de a "ajuta la facilitarea asistenţei de monitorizare şi a răspunsului la dezastre".

Statele Unite vor anunţa, de asemenea, asistenţă umanitară trilaterală şi răspuns la dezastre, în special lansarea unor noi iniţiative prin intermediul unui parteneriat între USAID şi Departamentul Apărării pentru a prepoziţiona produse de ajutor umanitar pentru autoritatea civilă filipineză de răspuns la dezastre.

Întâlnirea dintre cei doi preşedinţi are loc într-un moment activ pentru ţările afectate de revendicările teritoriale ale Partidului Comunist Chinez în Marea Chinei de Sud.

Statele Unite au adăugat recent patru noi locaţii în cadrul actualului acord de cooperare consolidată în domeniul apărării şi au oferit o finanţare militară externă suplimentară de 100 de milioane USD.

Între timp, China a continuat să îşi sporească presiunea asupra Filipinelor într-o zonă din Marea Chinei de Sud cunoscută sub numele de Second Thomas Shoal (pe care o numeşte Ren'ai Jiao), pe care comunitatea internaţională şi Statele Unite o recunosc ca fiind în zona economică exclusivă a Filipinelor. Filipine şi China au avut confruntări pe apă, care au inclus folosirea tunurilor de apă şi schimburi verbale aprinse.

Statele Unite şi Filipine s-au alăturat recent Japoniei şi Australiei într-un exerciţiu naval comun în acea zonă din Marea Chinei de Sud, iar un oficial de rang înalt al administraţiei a declarat că întâlnirea din 11 aprilie este un semn clar al sprijinului şi angajamentului american faţă de Filipine.

Oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei au afirmat, de asemenea, că cei doi lideri urmează să anunţe noi proiecte de infrastructură şi investiţii economice care implică îmbunătăţiri ale cablurilor submarine, energie curată, porturi şi căi ferate, telecomunicaţii şi lanţuri de aprovizionare cu semiconductori.

Corporaţia Financiară pentru Dezvoltare Internaţională a SUA este de aşteptat să anunţe deschiderea unui nou birou în Filipine, iar atât guvernul cât şi industriile americane şi japoneze vor anunţa finanţări de milioane de dolari pentru testele de teren ale reţelei de acces radio deschisă (Open Radio Access Networks / O-RAN) şi pentru a sprijini o economie O-RAN în Manila.

Se aşteaptă, de asemenea, ca preşedintele Biden şi preşedintele Marcos să discute despre angajamentul lor comun faţă de valorile democratice, inclusiv "respectarea drepturilor omului şi a drepturilor muncii recunoscute la nivel internaţional", potrivit unui oficial de rang înalt al administraţiei.

Vizita preşedintelui filipinez urmează unei întâlniri ambiţioase între preşedintele Biden şi premierul japonez Fumio Kishida, în timpul căreia cei doi lideri şi-au aprofundat legăturile pe o gamă largă de subiecte, inclusiv chestiuni legate de apărare şi securitate - în special în ceea ce priveşte China comunistă -, securitate economică, diplomaţie globală şi schimbări climatice, precum şi avansarea parteneriatului lor în domeniul explorării spaţiale pentru a se asigura că un astronaut japonez va fi primul non-american care va pune piciorul pe Lună prin intermediul programului Artemis al NASA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor