Lansarea unui satelit chinezesc declanşează o alertă de urgenţă în tot Taiwanul

O lansare de satelit chinezesc a declanşat, marţi, o alertă de urgenţă la nivel naţional în Taiwan, 9 ianuarie 2024
O lansare de satelit chinezesc a declanşat, marţi, o alertă de urgenţă la nivel naţional în Taiwan, 9 ianuarie 2024 (Youtube - screenshot)
D.B.
09.01.2024

Lansarea unui satelit chinezesc a declanşat, marţi, o alertă de urgenţă la nivel naţional în Taiwan, cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale, provocând o oarecare alarmă şi confuzie, deoarece în partea de limba engleză a mesajului s-a tradus în mod greşit cuvântul "rachetă" în loc de "satelit", relatează The Guardian.

Alerta de raid aerian a fost transmisă prin difuzare bilingvă şi a fost trimisă pe toate telefoanele mobile din Taiwan la scurt timp după ora locală 15:00, avertizând populaţia să "fie atentă". Potrivit mesajului în limba chineză, China lansase un satelit la ora 15:04 iar acesta survolase partea de sud a Taiwanului. Dar traducerea mesajului în limba engleză avea o eroare, astfel că taiwanezii erau anunţaţi că e alertă de raid aerian pentru că o "rachetă a zburat deasupra spaţiului aerian al Taiwanului".

Aproximativ în acelaşi timp, mass-media chineză a raportat lansarea cu succes a unui satelit ştiinţific, cunoscut sub numele de sonda Einstein, de la centrul de lansare Xichang din provincia Sichuan. Traiectoriile postate online de observatorii militari au arătat că acesta zbura la sud-est de cel mai sudic punct al Taiwanului, la mare altitudine.

Autorităţile chineze nu au anunţat lansarea.

Ministerul taiwanez al Apărării a confirmat ulterior că este vorba de un satelit, nu de o rachetă, şi şi-a cerut scuze pentru ceea ce a considerat a fi o greşeală în limba engleză folosită în cadrul alertei. "Formularea din sistemul original nu a fost actualizată pentru a exprima cu exactitate faptul că obiectul lansat a fost un satelit şi nu o rachetă".

Ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, a declarat că lansarea satelitului deasupra spaţiului aerian taiwanez atât de aproape de alegeri a fost o activitate de "zonă gri", încadrând-o în aceeaşi categorie cu zborurile militare chineze în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului şi cu o serie recentă de baloane meteorologice ale Chinei care au zburat deasupra Taiwanului.

"Toate aceste tipuri de tactici... reamintesc oamenilor de aici, din Taiwan, că există pericolul unui război. Cu aceste tipuri de ameninţări împotriva Taiwanului, cred că ar trebui să fim lucizi şi să nu ne lăsăm provocaţi", a spus el.

Context

Lansarea şi alerta au avut loc într-un moment de nelinişte în Taiwan, unde sâmbătă vor avea loc alegeri prezidenţiale, sub ameninţarea Beijingului, care îl revendică drept provincie şi ameninţă să-l anexeze.

Alegerile, la fel ca toate alegerile anterioare de când Taiwanul s-a democratizat la sfârşitul anilor 1980, au fost vizate de Beijing prin intimidare militară, război cognitiv şi coerciţie economică, în încercarea de a determina populaţia să voteze pentru candidatul său preferat. În ultimii ani, agresiunea militară a crescut, inclusiv rachete cu focuri reale lansate deasupra Taiwanului în timpul exerciţiilor.

Partidele de opoziţie au acuzat guvernul taiwanez şi Ministerul Apărării de alarmism. Un parlamentar al partidului de opoziţie Kuomintang, Ling Tao, a declarat că nu au existat alerte de urgenţă în timpul lansărilor anterioare de sateliţi sau atunci când au fost lansate rachete reale în timpul exerciţiilor Armatei Populare de Eliberare din 2022, desfăşurate ca represalii la vizita preşedintei democrate de atunci a camerei reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan. Ling s-a întrebat dacă Partidul Democrat Progresist, aflat la guvernare, "se foloseşte de Partidul Comunist Chinez pentru a intimida oamenii".

Varianta în limba chineză a textului a provocat, de asemenea, o oarecare confuzie şi nedumerire, expresia "zburând deasupra părţii de sud" având unele caractere comune cu denumirea "Vietnam", ceea ce a făcut ca oamenii să creadă că satelitul se afla la o distanţă mult mai mare.

O populară pagină de socializare a realizat un sondaj în care se întreba dacă oamenii au citit "Vietnam" sau au fost "prea speriaţi pentru a vedea ceva clar". Mai mult de 85% dintre oameni au spus că au citit "Vietnam". Lanţul de supermarketuri Carrefour a postat rapid un anunţ pe Facebook, scriind: "Alertă! Aţi citit şi voi greşit mesajul? Hai să bem o cafea vietnameză după-amiază ca să ne trezim".

Incidentul a determinat, de asemenea, o activitate neobişnuită pe Twitter, zeci de conturi scriind: "pare o alarmă falsă, dar mulţi oameni s-au speriat". Demn de remarcat este însă faptul că majoritatea conturilor erau create în mai 2023 şi aveau puţini urmăritori.

Joseph Wu a fost, de asemenea, printre cei care iniţial au interpretat greşit mesajul. Alerta a sunat în mijlocul unei conferinţe de presă susţinute de ministrul de Externe pentru sute de reprezentanţi ai presei străine, în majoritate anglofoni, aflaţi în Taiwan pentru a acoperi alegerile. Citind alerta pe ecranul unui telefon, Wu a spus iniţial mulţimii că este vorba despre o lansare de satelit care a survolat Vietnamul şi că nu este nimic îngrijorător.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor