Lavrov vizitează Caracas şi reafirmă sprijinul Kremlinului pentru dictatorul venezuelean Maduro

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, 20 februarie 2024
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, 20 februarie 2024 (Facebook - screenshot)
D.B.
22.02.2024

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a reafirmat marţi sprijinul guvernului său pentru administraţia dictatorului venezuelean Nicolas Maduro, exprimându-şi angajamentul faţă de cooperarea strategică în numeroase sectoare, inclusiv tehnologie, energie şi cultură, în timpul unei vizite de câteva ore în ţara sud-americană, potrivit AP.

Întâlnirile lui Lavrov cu vicepreşedintele Delcy Rodriguez şi cu ministrul de Externe Yvan Gil în capitala Caracas au avut loc în timp ce guvernul Venezuelei şi o facţiune a opoziţiei susţinută de SUA continuă să negocieze condiţiile pentru a echilibra situaţia înainte de alegerile prezidenţiale din acest an.

În timpul procesului dificil de negociere, care a început în 2021 şi a fost coordonat de diplomaţi norvegieni, Rusia a sprijinit complet guvernul venezuelean.

Sprijinul necondiţionat al Rusiei şi Chinei a permis Venezuelei să ocolească sancţiunile economice copleşitoare, impuse în principal de SUA.

Lavrov a declarat reporterilor că sprijinul acordat de Rusia reprezentanţilor lui Maduro în cadrul negocierilor "rămâne în vigoare". A doua sa vizită la Caracas în mai puţin de un an, care a venit după o oprire în Cuba, a făcut parte dintr-un turneu în trei ţări din America Latină. Următoarea şi ultima sa oprire este Brazilia, unde diplomatul rus va participa la o reuniune a miniştrilor de externe din cadrul Grupului celor 20.

Gil a declarat că discuţiile în curs de desfăşurare cu Rusia includ creşterea numărului de zboruri între cele două ţări, care sunt operate de compania aeriană de stat din Venezuela, precum şi deschiderea unei fabrici de producţie de insulină echipată cu tehnologie rusă.

"Venezuela şi Rusia sunt două ţări care sunt victime pe scena internaţională ale aplicării ilegale, iraţionale, nelegitime a unor măsuri coercitive unilaterale", a declarat Gil, referindu-se la sancţiunile economice.

Cu toate acestea, a spus el, cele două ţări "au construit o relaţie strânsă, o relaţie funcţională, structurală, care ne permite astăzi să arătăm rezultate concrete pentru poporul nostru".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor