Liderul PD: Vom crea alianţă în jurul noului Guvern, după exemplul României

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a declarat marţi că fracţiunea sa lansează discuţii cu toate partidele din Parlament, privind formarea şi investirea noului Guvern.
Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu.
Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Liderul democrat a venit cu ideea de a se merge pe o altă cale, propunând mai întâi formarea Guvernului, pentru ca, ulterior, în jurul lui să se formeze şi o majoritate parlamentară.

„Vom crea o majoritate parlamentară în jurul noului Guvern. Suntem flexibili. Până acum am ajuns pe ideea de formarea a unei alianţe. Acum înţelegem că această soluţie nu este viabilă”, a menţionat Marian Lupu, citat de Jurnal.md, precizând că decizia aparţine Biroului Permanent al PD.

În opinia democratului, la moment aceasta ar fi unica soluţie, odată ce „diferenţele ideologice fac dificilă formarea unei alianţe. Alianţă cu partidele de dreapta nu putem face pentru că nu avem voturi. Alianţă de stânga nu putem face atâta timp cât nu putem ajunge la un consens. Ceea ce ne rămâne este să formăm o majoritate parlamentară în jurul noului Guvern”.

Conform declaraţiilor făcute de Lupu, candidatul la fotoliul de premier va fi numit în urma consultărilor dintre cei care doresc să participe la discuţii.

„Nu venim cu o listă de oameni pentru funcţia de premier. Candidatul va veni ca rezultat al acestor consultări”, a adăugat deputatul democrat.

Această acţiune a fost iniţiată cu scopul de a se găsi „un premier care să nu trebuiască să alerge de fiecare dată la şeful de partid, aşa cum a fost până acum în unele Guverne”, iar „membrii viitorului Guvern să nu fie afiliaţi politici”.

Marian Lupu a ţinut să mai precizeze, potrivit Realitatea.md, că această idee le-a venit după ce două formaţiuni politice din România, diferite din punct de vedere ideologic, au investit un Guvern în baza candidaturii nominalizate de către preşedintele român, Klaus Iohannis, fără a avea şi un acord de colaborare.

„Zilele următoare, azi-mâine, ne vom întâlni cu fiecare partid în parte, astfel ca în 2-3 zile să putem avea o concluzie şi să ne putem consulta cu preşedintele, iar această persoană să fie nominalizată prin decret prezidenţial şi, ulterior, votată cu succes de la prima încercare”, a subliniat parlamentarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe