Lucian Isar: Primăria Bucureşti - cum se fură obligaţiunile

Lucian Isar
Lucian Isar (Mihut Savu / Epoch Times)

"Cum au fost emisiunile de obligaţiuni ale Municipiului Bucureşti? Bune, pentru unii. Istoria ultimelor 2 emisiuni de obligaţiuni este interesantă. La ambele au pierdut bucureştenii şi au câştigat unii. Nu aceiaşi", scrie economistul Lucian Isar, fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, într-un articol postat pe site-ul personal.

"La penultima emisiune, suma anunţată competitorilor a fost de 5 ori mai mică decât cea adjudecată. Ca un făcut doar un sigur participant a avut o cotaţie de parcă ar fi intuit că aşa se va întâmpla. Ceilalţi au cotat ca pentru 100 milioane de euro şi nu pentru 500.

La ultima emisiune adjudecată într-un mod netransparent cererea a fost semnificativ mai mare decât oferta. Spre exemplificare, la una din tranşe a fost de 4 ori mai mare. În consecinţă, dobânda la care se putea împrumuta Municipiul Bucureşti putea să fie mult mai mică", a dezvăluit Lucian Isar.

Economistul arată că acest lucru a fost dovedit imediat de dinamica pe piaţa secundară unde dobânda la tranşa la 10 ani a coborât cu aproape un punct procentual în câteva zile - "la un instrument cu o asemenea durată înseamnă o pierdere în valoare prezentă de peste 7%. Adică cam atât au trecut în valoare prezentă din buzunarul bucureştenilor în alte buzunare."

"Desigur bucureştenii sunt un personaj colectiv obişnuit şi cu panseluţe şi cu borduri duble aşa că încă 30 milioane de euro cam cât s-au îndestulat în total nu mai contează", a continuat Lucian Isar.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie