Mama lui Navalnîi afirmă că a văzut trupul fiului său şi că este presată să organizeze funeralii secrete

Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi (Getty Images)
D.B.
23.02.2024

Mama fostului lider al opozitiei ruse Alexei Navalnîi, care a murit săptămâna trecută într-o colonie penală din Arctica, a declarat joi că a văzut trupul fiului său şi că a fost presată să organizeze o înmormântare secretă, potrivit CNN.

Liudmila Navalnaia a declarat că a văzut miercuri corpul fiului său într-o morgă din Salekhard, oraşul siberian de lângă închisoarea în care Navalnîi a fost deţinut din decembrie, după ce i s-a refuzat accesul la acesta timp de câteva zile după moartea sa.

Ea a văzut, de asemenea, un raport medical care arată că Navalnîi ar fi murit din "cauze naturale", a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmiş, pe X. Iulia Navalnaia, soţia regretatului opozant rus, a reiterat joi că ea crede că preşedintele Vladimir Putin i-a ucis soţul şi a îndemnat mass-media să nu se lase deturnată de naraţiunile guvernului rus.

Citiți și Putin refuză să permită o anchetă internaţională în cazul morţii lui Navalnîi

Într-o înregistrare video postată pe canalul YouTube al fiului său, mama lui Navalnîi a afirmat că autorităţile fac presiuni asupra sa.

"Conform legii, ar fi trebuit să-mi dea imediat corpul lui Alexei, dar nu au făcut-o încă. În schimb, ei mă şantajează şi pun condiţii pentru unde, când şi cum ar trebui îngropat Alexei. Înregistrez acest videoclip pentru că au început să mă ameninţe. Privindu-mă în ochi, ei spun că dacă nu sunt de acord cu o înmormântare secretă, vor face ceva cu corpul fiului meu", a menţionat ea.

Navalnaia a susţinut că un anchetator pe nume Voropaiev i-a spus: "Timpul lucrează împotriva ta. Cadavrul se descompune". Ea nu a dat numele complet al oficialului.

Citiți și Alexei Navalnîi ar fi fost ucis cu "tehnica pumnului în inimă", susţine un activist pentru drepturile omului

Potrivit Liudmilei Navalnaia, Comitetul rus de anchetă care investighează circumstanţele morţii fiului ei ar dori să îi îngroape trupul "în secret, fără să-şi ia rămas bun". Ea a afirmat că anchetatorii "susţin că ştiu cauza morţii şi că au toate documentele medicale legale" şi că ea a semnat certificatul medical de deces al fiului său.

Ivan Jdanov, directorul Fundaţiei Anticorupţie a lui Navalnîi, a declarat pentru jurnalistul rus Alexandr Pliuşcev că au fost stabilite de către comisie numeroase condiţii pe care mama lui Navalnîi trebuie să le respecte înainte de a i se elibera trupul acestuia.

Printre aceste condiţii, el enumeră că orice înmormântare ar trebui să fie ţinută "în familie" şi să nu fie anunţată, pentru a preveni adunarea mulţimilor, şi că trupul ar trebui să fie transportat la Moscova cu un avion special. De asemenea, familia ar trebui să fie însoţită de un angajat al comitetului în orice moment înainte de înmormântare, a spus el, iar corpul lui Navalnîi ar trebui să fie ţinut fie în regiunea Moscovei, fie în regiunea Vladimir înainte de înmormântare, deoarece comitetul se temea "că morga va fi luată cu asalt".

Citiți și X restabileşte contul Iuliei Navalnaia / Putin deschide un nou dosar împotriva fratelui fostului lider al opoziţiei

Numai după ce aceste condiţii vor fi îndeplinite, familia va primi certificatul de deces al lui Navalnîi, a afirmat Jdanov.

Mamei lui Navalnîi i s-a refuzat mai întâi cimitirul ales de ea, iar apoi ambele părţi au fost de acord să organizeze înmormântarea la cimitirul Khovanskoye din Moscova, a declarat Jdanov, adăugând că părţile nu au căzut de acord cu privire la sala de rămas bun. Mama lui Navalnîi a fost presată să accepte aceste condiţii, a adăugat Jdanov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru Matthew Chance de la CNN că nu a văzut comentariile mamei lui Navalnîi cu privire la corpul fiului său şi la problemele pe care aceasta susţine că le are cu anchetatorii.

"Din păcate, nu am citit declaraţiile ei, aşa că nu pot comenta acest lucru", a spus Peskov. Kremlinul "se ocupă de diferite probleme care sunt de mare importanţă pentru ţara noastră", a adăugat el.

Citiți și Soţia lui Navalnîi face un pas înainte: Voi continua cauza lui Alexei Navalnîi. Voi continua să lupt şi vă chem să vă alăturaţi

Soţia lui Navalnîi a acuzat anterior autorităţile ruse că i-au "ascuns" cadavrul în încercarea de a ascunde cauza morţii sale". Potrivit acesteia, autorităţile ruse "mint patetic" şi aşteaptă ca "urmele unui alt Noviciok al lui Putin să dispară". Kremlinul a declarat că o anchetă privind circumstanţele în care a survenit moartea lui Navalnîi este "în curs de desfăşurare", iar rezultatele sunt în prezent "necunoscute".

Afirmaţiile mamei lui Navalnîi, potrivit cărora i-ar fi văzut trupul, vin la aproape o săptămână după ce moartea acestuia a fost anunţată pe 16 februarie. Vestea a atras reacţii dure din partea liderilor occidentali, inclusiv a preşedintelui american Joe Biden, care a dat vina pe omologul său rus, spunând că "ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi este încă o dovadă a brutalităţii lui Putin".

Între timp, Rusia a acuzat SUA de "isterie", cu privire la moartea acestuia.

"SUA acţionează ca procuror, judecător şi pedepsitor, toate într-unul singur, iar această isterie cu privire la moartea lui Navalnîi este un prim exemplu în acest sens. Aceşti oameni nu au niciun drept să se amestece în afacerile noastre interne, mai ales având în vedere propriile lor probleme", a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă G20 la Rio de Janeiro, Brazilia.

Citiți și Moscova caută ţapi ispăşitori pentru moartea lui Navalnîi. Volodin: "Washingtonul şi Bruxellesul sunt de vină"

Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit joi cu soţia şi fiica lui Navalnîi în California, unde şi-a exprimat condoleanţele şi "admiraţia" pentru "curajul extraordinar al lui Navalnîi şi pentru moştenirea sa de a lupta împotriva corupţiei".

Navalnîi a fost cel mai proeminent lider al opoziţiei din Rusia şi a petrecut ani de zile criticându-l pe Putin, care se află la putere de aproape un sfert de secol, cu mari riscuri personale. Moartea sa a survenit cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din ţară, programate pentru 17 martie, care sunt considerate de comunitatea internaţională ca fiind puţin mai mult decât o formalitate menită să îi asigure lui Putin un al cincilea mandat la putere.

El s-a întors în Rusia în 2021 din Germania, unde fusese tratat după ce a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic din epoca sovietică. La sosire, Navalnîi a fost arestat rapid - sub acuzaţii pe care le-a respins ca fiind motivate politic - şi şi-a petrecut restul vieţii în închisoare.

Citiți și Cel mai fervent critic al lui Putin, liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, ar fi murit în închisoare

Serviciul penitenciar rus a declarat că Navalnîi "s-a simţit rău după o plimbare" în colonia sa penală din Siberia şi "aproape imediat" şi-a pierdut cunoştinţa.

Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de închisoare în august, după ce a fost găsit "vinovat" de crearea unei comunităţi extremiste, de finanţarea unor activişti extremişti şi de diverse alte infracţiuni. El ispăşea deja o pedeapsă de 11 ani şi jumătate într-un penitenciar de maximă securitate pentru acuzaţii de fraudă pe care le-a negat.

Iniţial, el a fost închis într-o colonie penală aflată la aproximativ 240 de kilometri est de Moscova, dar avocaţii săi declaraseră în decembrie că au pierdut contactul cu el timp de aproape trei săptămâni. După ce a depus 680 de cereri pentru a-l localiza, echipa sa a anunţat pe 25 decembrie că l-a "găsit" pe Navalnîi la peste 1.600 de kilometri depărtare, în colonia penală IK-3 din Harp, cunoscută sub numele de "Lupul polar".

Navalnîi a petrecut ultimele săptămâni în colonia IK-3, unde a descris condiţiile de "îngheţ" unui tribunal din Moscova, spunând că a dormit sub un ziar pentru a se încălzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor