Masacru în Nigeria: grupul terorist Boko Haram loveşte din nou, peste 70 de morţi


Boko Haram terorizează Nigeria.
Boko Haram terorizează Nigeria. (PIUS UTOMI EKPEI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
28.01.2014

În dimineaţa zilei de luni, 27 ianuarie, 22 de creştini au fost masacraţi într-o biserică în timpul slujbei duminicale de către teroriştii islamici Boko Haram, într-un sat din Statul Borno, în nord-estul Nigeriei după cum relatează martorii citaţi de diverse mass-media, informează La Stampa.

Mai târziu, într-o piaţă din Borno, a avut loc un alt masacru: peste 50 de morţi confirmate şi zeci de răniţi, dar conform celor declarate de către poliţia locală "numărul morţilor ar putea creşte".

Ce este Boko Haram

Boko Haram sau Grupul pentru Propagarea de învăţături ale Profetului şi ale Jihadului este o organizaţie teroristă jihadistă răspândită pe scară largă în nord-estul Nigeriei şi cunoscută pentru mai multe atacuri comise împotriva comunităţilor creştine din ţară. A fost fondat în 2002 în oraşul Maiduguri de către Mohammed Yusuf, care în prezent nu mai este în viaţă.

Mişcarea este împărţită în trei facţiuni şi este responsabilă de peste 900 de crime în 2012; este organizată ca o adevărată sectă musulmană, care îşi propune să elimine sistemul secular prin impunerea legii Sharia în regiune. Membrii Boko Haram nu primesc niciun sprijin din partea populaţiei nigerian-musulmane, dimpotrivă, au devenit protagoniştii a numeroase crime. În trecut, au fost criticaţi pentru comportamentul lor, inclusiv de către alţi lideri islamici.

Sediul lor se află într-un sat mic de-a lungul frontierei cu Niger, iar în ultimii ani celula islamistă a lansat o campanie de recrutare de jihadişti, în principal din Ciad. În ianuarie 2012, adjunctul lui Yusuf, Abubakar Shekau, a apărut într-un video postat pe youtube sugerând că acum el ar fi noul lider al organizaţiei. Printre atacurile cele mai brutale comise în ultimii ani se află cel împotriva studenţilor unei universităţi, în luna octombrie 2013, în urma cărora şi-au pierdut viaţa cel puţin 42 de persoane.

În luna februarie a anului 2012, unii oficiali ai mişcării, după ce au fost arestaţi de către autorităţile locale, au mărturisit că "primesc finanţare de la celulele care operează în Arabia Saudită şi în Regatul Unit", prin intermediul grupului terorist AQIM.

Departamentul de Stat al SUA a inclus cele două grupuri islamiste radicale principale din Nigeria, Boko Haram şi Ansuru, în lista neagră a organizaţiilor teroriste internaţionale, ca răspuns la o solicitare explicită avansată de preşedintele Nigeriei, Goodluck Jonathan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor