Matei Dobrovie: Guvernul PSD-ALDE l-a susţinut mereu pe Plahotniuc. E timpul ca Bucureştiul să susţină democraţia peste Prut măcar acum

Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Epoch Times România)
Maria Maevschi
03.07.2019

Atât pentru opinia publică din Republica Moldova, cât şi pentru cea din România este clar că guvernul PSD-ALDE l-a susţinut pe fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, făcând un mare deserviciu cetăţenilor Republicii Moldova, consideră deputatul român, Matei Dobrovie.

În opinia acestuia, autorităţile de la Bucureşti ar trebui, măcar acum, în ceasul al 12-lea, să îşi facă datoria, să susţină democraţia peste Prut şi să se implice activ în stabilizarea direcţiei de europenizare a Republicii Moldova. Totodată, deputatul PNL vine şi cu câţiva paşi necesari pentru resetarea relaţiei România-Republica Moldova după era Plahotniuc.

Acesta notează că România trebuie să devină principalul susţinător al Republicii Moldova la nivelul Uniunii Europene în vederea deblocării asistenţei financiare. Mai mult decât atât, pentru a compensa politica total greşită de susţinere a regimului Plahotniuc, România ar trebui să fie prima ţară care să ceară deblocarea asistenţei financiare a UE pentru RM, a punctat Dobrovie.

„Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan deja a întreprins acţiuni în acest sens. În primul rând, a facilitat vizita la Chişinău în data de 24 iunie 2019 a unei delegaţii de europarlamentari pentru a evalua noua situaţie politică din Republica Moldova. După vizita de la Chişinău, europarlamentarul liberal a declarat că „noi avem de trei ani de zile alocate 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, bani pe care îi vom vira de îndată ce condiţiile sunt îndeplinite. Guvernul anterior a încălcat toate înţelegerile cu Uniunea Europeană, de aceea aceşti bani nu au putut veni până acum””, se arată într-o postare a lui Matei Dobrovie pe adevărul.ro.

Deputatul PNL a ţinut să specifice că nici reprezentanţii societăţii civile nu ar trebui să lipsească de la masa de consultare privind acordarea de asistenţă oficială pentru dezvoltare Guvernului de la Chişinău.

Contribuţia acestora este cu siguranţă binevenită având în vedere că monitorizează constant şi critic acţiunile guvernamentale, consideră Dobrovie, recomandând în acest sens consultarea Centrului Analitic Expert Grup, Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul“, Institutul de Politici Publice, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT“ etc.

Parlamentarul român consideră că un rol aparte l-ar avea întărirea colaborării dintre Direcţia Naţională Anticorupţie din România (DNA) şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru o reală reformă anticorupţie în Republica Moldova, mai ales că DNA a demonstrat eficienţă în lupta anti-corupţiei, devenind un adevărat model de bune practici în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor