Merkel, despre deciziile sale care au generat o dependenţă masivă a Germaniei de gazul rusesc: Nu le regret deloc

Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi cancelarul german Angela Merkel
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi cancelarul german Angela Merkel (Tobais Schwarz/Getty Images)
Andrei Popescu
14.10.2022

Fosta cancelară germană Angela Merkel a declarat joi că nu regretă cursul pe care guvernul său l-a urmat în ceea ce priveşte politica energetică şi cea legată de Rusia în perioada în care a fost la putere, despre care criticii spun că a făcut ca cea mai mare economie europeană să fie prea dependentă de gazul rusesc.

Germania şi alte ţări europene încearcă să pună capăt dependenţei lor de petrolul şi gazele ruseşti după ce Putin a trimis trupe în Ucraina în cadrul a ceea ce el numeşte o operaţiune militară specială.

Anul trecut, 55% din importurile de gaze germane au provenit din Rusia, în parte ca urmare a faptului că Merkel a urmărit stabilirea de legături comerciale cu Rusia şi a sprijinit controversatul gazoduct Nord Stream 2, chiar şi după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014.

"Întotdeauna acţionezi în momentul în care te afli", a declarat ea reporterilor la Lisabona când a fost întrebată despre abordarea guvernului său faţă de Rusia.

Merkel, care s-a retras din politică anul trecut, după 16 ani de cancelarie, a afirmat că nu a crezut niciodată în noţiunea de "Wandel durch Handel", adică aducerea de schimbări prin comerţ.

"În această privinţă, nu regret deloc deciziile, mai degrabă cred că a fost corect din perspectiva momentului", a precizat Merkel, citată de Reuters, adăugând că gazul rusesc ieftin a permis Germaniei să avanseze cu eliminarea treptată a energiei nucleare şi a cărbunelui.

Cu toate acestea, Germania a amânat acum aceste planuri, deoarece se străduieşte să înlocuiască livrările de gaz din Rusia, care sunt limitate.

Inflaţia germană, determinată în mare parte de creşterea vertiginoasă a preţurilor la energie, este de 10,9%, iar guvernul s-a angajat să cheltuiască miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile şi întreprinderile să plătească facturile la energie în creştere.

Gazoductul Nord Stream 2, conceput pentru a dubla importurile de gaze din Rusia către Germania prin Marea Baltică, a fost suspendat în zilele premergătoare invaziei.

"Această invazie brutală a Rusiei a adus acum o schimbare. Acesta este un punct de cotitură", a declarat Merkel, cu referire la politica energetică a Germaniei.

Merkel a vorbit în marja unui eveniment de anunţare a câştigătorului Premiului Gulbenkian pentru Umanitate, pentru care a condus juriul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor