Ministrul rus al energiei: Construcţia gazoductului Turkish Stream suspendată

Moscova a suspendat proiectul gazoductului Turkish Stream ca răspuns la doborârea de către Turcia a unui bombardier rusesc în Siria, conform ministrului rus al energiei Aleksandr Novak.
(Captură Foto)

„Negocierile pentru Turkish Stream au fost suspendate”, a declarat Novak. Conducta a fost discutată în cadrul Comisiei Interguvernamentale Ruso-Turce asupra Cooperării Comerciale şi Economice, care a fost suspendată, a adăugat el.

Proiectul companiei ruseşti Gazprom a fost pus la rece de la incidentul cu bombardierul rusesc, aşteptându-se instrucţiuni din partea guvernului rus.

„Sperăm că Turkish Stream va fi suspendat câţiva ani şi nu va fi complet anulat”, a declarat miercuri o sursă anonimă din Gazprom, conform RT.

Gazoductul Turkish Stream este unul dintre cele mai importante proiecte pentru Rusia şi Turcia şi urmăreşte să transporte gaz natural rusesc în Turcia pe sub Marea Neagră, şi de acolo spre sudul Europei.

Începerea construcţiei gazoductului a fost programată pentru luna iunie dar a fost amânată deoarece Moscova şi Ankara nu au reuşit să ajungă la un acord interguvernamental.

De la incidentul din 24 noiembrie cu doborârea avionului de luptă rusesc, viitorul proiectului a fost neclar.

De altfel, ministrul rus al economiei Alexei Uliukaiev a presupus luna trecută că Turkish Stream şi centrala nucleară Akkuyu s-ar putea număra printre proiectele afectate de sancţiunile impuse de Rusia împotriva Turciei.

Totuşi, nici Turkish Stream şi nici Akkuyu nu au fost incluse pe lista de sancţiuni economice împotriva turcilor, care a fost ratificată marţi de guvernul rus. Lista a inclus un embargou asupra produselor alimentare din Turcia şi o interdicţie asupra curselor aeriene charter.

Problemele cu proiectul Turkish Stream nu au afectat livrările de gaz rusesc spre Turcia prin gazoductul existent Blue Stream.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie