Moscova pregăteşte terenul pentru invadarea Republicii Moldova, avertizează experţii

Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013
Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013 (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)
D.B.
18.02.2024

Kremlinul foloseşte faţă de Republica Moldova o retorică "foarte asemănătoare" cu cea pe care a avut-o înainte de invazia sa în Ucraina, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), citat de The Telegraph.

Grupul de reflecţie susţine că metodele Moscovei sunt "probabil" concepute "pentru a stabili condiţiile care să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei".

Abordând conflictul transnistrean, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a făcut vineri o serie de acuzaţii care le reflectă pe cele îndreptate împotriva Ucrainei înainte de anexarea Crimeei de către Rusia şi invazia sa la scară largă.

Printre acuzaţiile sale se numără afirmaţia falsă potrivit căreia SUA şi UE ar controla Guvernul Republicii Moldova. De asemenea, el a susţinut că în Transnistria se află aproximativ 200.000 de cetăţeni ruşi şi că Rusia este "preocupată de soarta lor" şi "nu va permite ca aceştia să devină victimele unei alte aventuri occidentale".

Kremlinul s-a folosit de ideea protejării "compatrioţilor săi din străinătate" pentru a justifica ocupaţia rusă a Transnistriei din 1992, precum şi invazia sa la scară largă în Ucraina, a relatat ISW.

"Calendarul unei posibile operaţiuni hibride ruseşti în Moldova este neclar, dar Kremlinul creează condiţiile informaţionale pentru a o face posibilă în curând", a avertizat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor