Noul Cod Penal îl scoate pe Cristian Cioacă din Penitenciarul Colibaşi

(photos.com)

Vineri, ora 19.46, Cristian Cioacă, condamnat în urmă cu un an şi trei luni la 22 de ani de închisoare pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, a ieşit pe poarta Penitenciarului Colibaşi.

Cristian Cioacă a fost pus în libertate, după ce un complet al Curţii de Apel Piteşti i-a admis cererea de ridicare a arestului preventiv. Fiind executorie, în baza noilor modificări aduse Codului Penal, hotărârea a fost pusă imediat în aplicare.

Cristian Cioacă a fost condamnat în iulie de prima instanţă la 22 de ani de închisoare. Sentinţa instanţei de fond a fost atacată cu apel de toate părţile implicate, respectiv de Cristian Cioacă, de procurori şi de mama şi fratele Elodiei, în calitate de părţi civile în dosar. În 5 decembrie 2012, Cioacă a fost închis preventiv, în ianuarie fiind transferat la Penitenciarul Colibaşi.

Cei doi magistraţi de la Curtea de Apel Piteşti care joi au judecat contestaţia lui Cristian Cioacă faţă de măsura arestului preventiv nu au ajuns la o decizie, astfel încât cererea a fost soluţionată vineri de un complet de divergenţă format din trei judecători, care au dispus eliberarea lui. Cioacă ar putea rămâne în libertate cel puţin până pe 6 martie, când se va judeca următorul termen în proces.

O eventuală contestaţie a procurorilor faţă de hotărârea luată vineri de Curtea de Apel Piteşti se va judeca la instanţa supremă.

Contactată telefonic, avocata lui Cristian Cioacă, Maria Vasii, a salutat decizia magistraţilor din Piteşti "E un act de justiţie corect. Cred în nevinovăţia clientului meu. Salut decizia de azi, ca pe o decizie corectă luată de nişte judecători care îşi merită statutul de magistraţi", a declarat avocata lui Cioacă, citată de hotnews

Nu de aceeaşi părere e şi familia Elodiei. Crina Radu, avocata familiei Ghinescu, a catalogat eliberarea lui Cioacă ca pe ceva injust şi extrem de grav: "Este o soluţie injustă, incorectă. Să pui un om care şi-a omorât şotia în libertate, după ce are în prima instanţă condamnare de 22 de ani, este un lucru extrem de grav".

Cristian Cioacă a fost trimis în judecată pentru omor calificat şi profanare de morminte, fiind acuzat ca şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007.

În rechizitoriul trimis instanţei procurorii susţin că, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, "pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente, legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care inculpatul Cioacă Constantin Cristian i-a aplicat soţiei sale, victima Ghinescu Elodia, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia."

Ulterior, Cioacă ar fi transportat trupul neînsufleţit al Elodiei în cada băii principale, unde l-ar fi tranşat şi apoi l-ar fi transportat într-un loc care nu a fost încă descoperit. În zilele următoare, fostul poliţist ar fi adunat din casă toate obiectele care au fost murdărite de sânge şi le-ar fi aruncat într-o râpă din afara oraşului.

Anchetatorii au precizat că în noaptea în care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla în apartament.

În octombrie 2007, televiziunile anunţau că poliţia a găsit într-o prăpastie dintre Braşov şi Râşnov mai multe haine însângerate ale Elodiei şi o uniformă a celui ce a fost condamnat azi pentru omor.

Cioacă a fost condamnat în lipsa cadavrului şi fără ca acuzatul să îşi fi recunoscut vina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne