Numit de rege, liderul Consiliului Militar al Tailandei anunţă că „va folosi forţa” pentru a opri protestele

Generalul Prayuth Chan-ocha, liderul militar al Tailandei.
Generalul Prayuth Chan-ocha, liderul militar al Tailandei. (youtube.)
P. P.
26.05.2014

Liderul armatei tailandeze, generalul Prayuth Chan-ocha, a declarat, luni, că a fost numit liderul Consiliului Militar al Tailandei de către rege şi a avertizat că, în cazul în care se vor relua protestele, va fi obligat să folosească forţa pentru a menţine ordinea, a notat Reuters.

Prayuth a preluat puterea din Tailanda pe 22 mai, folosind armata pentru a impune legea marţială. Acesta s-a folosit de forţele militare pentru a reţine mai multe sute de politicieni, activişti, intelectuali cât şi alte figuri importante.

„Ne vom întoarce unde am fost înainte? Dacă vreţi să faceţi asta, va trebui să folosesc forţa şi să impun strict legea”, a declarat Prayuth, cu privire la reluarea protestelor din Tailanda.

Mişcarea iniţiată de liderul armatei ar putea provoca o reacţie conflictuală în regatul divizat de rivalitatea dintre regalişti şi susţinătorii lui Thaksin Shinawatra, un lider devenit popular prin mijloace ilegale.

Tailanda este tulburată de aproximativ şase luni de proteste anti-guvernamentale, soldate cu zeci de morţi, în urma cărora fostul premier, Yingluck Shinawatra, a fost condamnată pentru abuz de putere.

Prayuth nu a menţionat cât timp va menţine legea marţială în regat, însă speră că alegerile naţionale se vor desfăşura cât mai curând.

„Va trebui să iertaţi orice măsuri dure deoarece sunt necesare”, a adăugat acesta.

Numirea oficială din partea regelui este o formalitate semnificativă în Tailanda, unde monarhia este cea mai importantă instituţie.

Purtând o uniformă formală albă, Prayuth a anunţat că va forma un consiliu dar nu a oferit noi detalii cu privire la forma pe care o va lua noul guvern sub conducerea juntei militare, Consiliul Naţional pentru Pace şi Ordine.

„Ţara are nevoie de un prim ministru. Dacă ne întoarcem şi ne uităm în trecut există o modalitate de a face asta dar ar putea exista nişte modificări ale procesului necesar pentru a crea legitimitate”, a declarat Prayuth.

Armata a înlăturat un guvern restrâns condus de premierul Yingluck Shinawatra, sora lui Thaksin. Yingluck a fost condamnată pe 7 mai pentru abuz de putere.

Legea marţială impusă de liderul armatei va fi implementată cu severitate. Constituţia Tailandei a fost abrogată, senatul a fost dizolvat şi o mare parte din mass media a fost cenzurată. Orice persoană care va insulta monarhia sau va încălca ordinele armatei va fi judecat într-o curte militară.

În ciuda acestor avertizări, mici grupuri de protestatari şi-au manifestat opoziţia faţă de mişcarea militară, adunându-se în Bangkok cât şi în nordul şi nord-estul ţării.

Eliberată după consultările cu Prayuth, Yingluck Shinawatra va rămâne sub observaţia armatei.

„Este liberă să circule cum doreşte dar va trebui să ne informeze ca semn de respect mutual, iar noi vom avea soldaţi care-i vor proteja casa”, a anunţat un ofiţer tailandez.

Suthep Thaugsuban, liderul protestelor anti-guvernamentale din Bangkok, a fost eliberat din custodia armatei. Acesta a fost acuzat de incitare la protest, dar a fost eliberat pe cauţiune, conform avocaţilor săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor