Patronul "Adevărul Holding", pus sub control judiciar

Acuzat că a constituit un grup infracţional ce a devalizat ROMVAG Caracal, Cristian Burci a fost pus sub control judiciar.
Cristian Burci
Cristian Burci (palo.ro)

Cristian Burci, patronul "Adevărul Holding" şi Prima TV, a fost pus, joi seara, sub control judiciar pe 60 de zile în dosarul în care este acuzat de devalizarea ROMVAG Caracal. Decizia a fost pronunţată de Tribunalul Olt, relatează Mediafax.

Aceeaşi măsură a fost dispusă şi pentru Ion Dinoiu, fostul director ROMVAG Caracal şi candidat UNPR la Primăria municipiului, pentru Clara Clementina Gheocov, fost director al ROMVAG şi actual administrator special al "Adevărul”, Denisa Turcu, fost administrator special al "Adevărul”, şi Vilson Stancu, membru al CA Romvag.

Măsura luată de Tribunalul Olt poate fi atacată, urmând ca o eventuală contestaţie să fie judecată la Curtea de Apel Craiova.

Potrivit procurorilor DIICOT Olt, Cristian Burci, care a cumpărat ROMVAG de la statul român, a iniţiat, începând cu 2006, un grup infracţional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, actual candidat UNPR la Primăria Caracal, dar şi de alte opt persoane. Grupul infracţional a adus statului un prejudiciu de peste 25 de milioane lei.

Conform unor surse din cadrul DIICOT Olt, citate de Mediafax, Burci ar fi devalizat fosta fabrică de vagoane ROMVAG Caracal prin metoda "suveica”. Activitatea infracţională a grupului coordonat de Cristian Burci ar fi început în anul 2006, după ce Burci şi alţi acţionari ai International Railway Systems SA Luxemburg au împuternicit-o prin procură notarială pe Denisa Turcu, în calitate de vicepreşedinte al societăţii, să le reprezinte interesele în relaţiile comerciale şi financiare cu terţe persoane.

Ulterior, între SC Romvag SA Caracal şi International Railway Systems SA Luxemburg s-a încheiat un contract prin care ROMVAG urma să împrumute societatea din Luxemburg cu până la trei milioane euro. Sursele citate susţin că împrumutul s-a făcut în dezavantajul fabricii de vagoane din Caracal, deoarece nu s-a cerut dobândă şi nici garanţii. De asemenea, suspecţii au trecut în contract că Romvag SA are un excedent de capital lichid, când în realitate societatea avea folosită dintr-o linie de credit suma de aproximativ trei milioane euro şi datorii la furnizori în valoare de 11.455.721 lei, respectiv aproximativ 3,3 milioane euro.

Ulterior, la câteva luni după acordarea împrumutului de trei milioane de euro, membrii grupului infracţional, în aceleaşi condiţii, au încheiat un act adiţional prin care suma împrumutată s-a majorat la 7,5 milioane euro, din care s-a plătit efectiv 7.099.000 euro.

Potrivit procurorilor, folosind un circuit financiar tip "suveică”, pentru pierderea controlului legal al sumelor de bani împrumutate şi îngreunarea descoperirii circuitului creat, s-a procedat la conversia sumei de bani din lei în euro la BCR Caracal, după care banii au fost viraţi către International Railway Systems S.A. Luxemburg; sumele încasate au fost transferate în aceeaşi zi în contul unei firme din Capitală, controlată de grupul coordonat de Burci, unde au fost transformate din nou în lei şi virate la furnizorii acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne