PDM a sesizat Curtea Constituţională: Guvernul Filip să nu demisioneze odată cu convocarea primei şedinţe a Parlamentului

ACUM şi PSRM condamnă intenţia PDM de a prelungi puterile actualului Guvern considerând demersul depus la CC „profund anticonstituţional” şi o „încercare de asumare a pârghiilor puterii, în absenţa unui temei juridic.
Filip, Candu şi Plahotniuc în vizită la Bruxelles
Filip, Candu şi Plahotniuc în vizită la Bruxelles (pdm.md)

Partidul Democrat a sesizat joi, 28 februarie, Curtea Constituţională a Moldovei deoarece îşi doreşte ca actualul Executiv în frunte cu Pavel Filip să nu-şi dea demisia odată cu convocarea primei şedinţe a Parlamentului, aşa cum prevede Constituţia, ci să rămână în funcţie cu titlu interimar până se reuşeşte crearea unui nou Guvern cu sprijin suficient în Legislativ.

Astfel, fiindcă nu se ştie dacă PDM va reuşi să găsească un număr de deputaţi suficient pentru a forma o coaliţie, nici dacă se ajunge la anticipate, democraţii vor să obţină de la Curtea Constituţională o hotărâre prin care să li se permită ca pe toată perioada cât vor dura luptele politice pentru constituirea majorităţii parlamentare capabile să constituie un nou Guvern actualul Executiv să-şi poată exercita un mandat aproape deplin, cu titlul de interimar.

Constituţia R. Moldova prevede că imediat ce se convoacă prima şedinţă a Parlamentului, Guvernul actual ar trebui formal să demisioneze, iar până la constituirea noului cabinet să se ocupe doar de chestiuni administrative. Legea Supremă mai stipulează că şeful statului este obligat să convoace prima şedinţă cel mult în 30 de zile de la scrutin, adică aproximativ până în 26 martie. Democraţii speră să obţină până la această dată un răspuns de la Curtea Constituţională.

Potrivit Radio Europa Liberă, Blocul electoral ACUM şi PSRM au condamnat intenţia democraţilor de a prelungi puterile actualului Guvern, pe care îl domină. Blocul ACUM notează că demersul PD este „profund anticonstituţional”, iar socialiştii, au ţinut să atenţioneze că tentativa prelungirii interimatului Guvernului ar fi „o încercare de asumare a pârghiilor puterii, în absenţa unui temei juridic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe