"Poliţiştii muncesc, chestorii doctori se lăfăiesc!"- Protest al poliţiştilor la Guvern (Video)

Zeci de poliţişti au ieşit în faţa Guvernului, revoltaţi că Guvernul în loc să le dea măririle salariale promise va da bani în plus doctorilor din sistemul de ordine publică şi apărare. Mai mult, o OUG va permite ca posturile de conducere să fie ocupate nu de cine merită, ci de cine trebuie.
Protest al poliţiştilor la Guvern.
Protest al poliţiştilor la Guvern. (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Zeci de poliţişti, mobilizaţi de Pro Lex, au protestat miercuri în Piaţa Victoriei revoltaţi că Guvernul le-a redus la jumătate majorările salariale promise, alegând să dea în schimb sporurile doctorilor din sistem. Poliţiştii mai acuză că executivul va modifica prin OUG Statutul Poliţistului de o manieră ce va frâu liber la abuzuri.

Mitingul poliţiştilor a fost unul foarte scurt, căci primăria nu a autorizat protestul "sub pretextul" că a fost notificat prea din scurt.

În consecinţă, poliţiştii s-au risipit după circa 20 de minute, scandând la final "Hoţii, Hoţii" către clădirea Guvernului. În timpul protestului, oamenii legii au afişat pancarte cu mesaje precum "Aţi luat de la agenţi şi aţi dat la Chestorii doctori!", "Poliţiştii muncesc, chestorii doctori se lăfăiesc!"

Nemulţumirile poliţiştilor

Potrivit liderului Pro Lex, Vasile Lincu, principala nemulţumire a poliţiştilor este legată de faptul că Guvernul promisese o creşterea salarială de circa 20% şi peste noapte au redus-o la 10%, "în urma unor jocuri de culise făcute de chestorii doctori."

"Vineri am fost informaţi că luni va fi o şedinţă de guvern în care se va discuta noul proiect. Am aflat cu stupoare că în loc de cei 20% au rămas 10% pentru că au introdus sporul de 15% pentru doctorii din sistemul de ordine publică şi apărare. Acest lucru este de neacceptat!", a declarat Lincu.

Potrivit lui Lincu, în sistemul de apărare există anumite inechităţi salariale, respectiv salariul de merit, sporul pentru studii superioare, sporul pentru fidelitate şi sporul de doctorat pe care îl primesc doar unii dintre angajaţi, în timp ce restul nu.

"Sunt oameni care au prins aceste drepturi la momentul modificării legii, iar ceilalţi, deşi ar fi îndeplinit aceste condiţii şi muncesc în aceleaşi condiţii, nu primesc aceste drepturi.", a declarat Vasile Lincu, lider Pro Lex.

Iniţial Guvernul a anunţat că va soluţiona aceste inechităţi rezolvând problema salariilor de merit, ceea ce ar fi însemnat că circa 90-95% dintre poliţişti ar fi primit cu circa 20% în plus la salariu. Doar că peste noapte, în urma unor jocuri de culise, generalii şi chestorii, beneficiari ai salariilor de merit şi-au impus punctul de vedere, susţine liderul sindical. Cum în urma acestei ordonanţe aceşti doctori nu ar mai fi beneficiat de nimic, au redus cu 10% creşterea promisă angajaţilor obişnuiţi şi şi-au dat un spor de doctorat de 15%.

"Cetăţenii nu au nevoie de doctori generali, pentru doctori se duc la spital.", a declarat Vasile Lincu.

A doua mare nemulţumire este modificarea în regim de Urgenţă a Statutului Poliţistului de o manieră care va permite abuzuri la concursurile de promovare pe post.

"Se legiferează o situaţie total subiectivă, şi anume funcţiile de conducere se vor ocupa doar prin interviu, au refuzat să accepte propunerea noastră de test grilă, şi au introdus condiţii pentru participarea agenţilor la concursurile pentru ofiţeri şi a ofiţerilor pentru ocuparea funcţiilor de conducere, să nu fie cercetaţi disciplinar. Asta înseamnă că oricând, în preajma examenelor pentru funcţii de conducere, cineva poate să le depună o sesizare, oamenii sunt cercetaţi disciplinar şi în final chiar dacă nu e sancţionat ... Au legiferat o situaţie în care oamenii vor fi total la mâna decidenţilor, adesea cei din politic.", a explicat Lincu.

La protest au luat parte şi poliţişti din Poliţia Locală, solidari cu colegii lor:

"Astăzi ne-am adunat să protestăm fiind solidari cu colegii din poliţia naţională. Suntem nemulţumiţi de deciziile Guvernului. Iniţial se promisese 20% pentru poliţişti începând cu 1 august iar acum pentru poliţişti a rămas doar 10% să primească de la 1 august. Şi de aceea am venit căci s-ar putea ca mâine-poimâine şi noi cei de la Poliţia Locală să beneficiem, între ghilimele de aceste decizii ale acestui guvern.", a declarat Adrian Mocanu, lider sindical Poliţia Locală Giurgiu.