Polonia dă explicaţii la CEDO privind scandalul închisorilor CIA

.
. (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
02.12.2013

Polonia urmează să ofere explicaţii marţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în ceea ce priveşte implicarea în scandalul închisorilor secrete CIA, urmare a cererilor făcute de doi deţinuţi de la Guantanamo care susţin că au fost torturaţi în această ţară, relatează AFP.

Avocaţii lui Abu Zubaydah, un palestinian în vârstă de 42 de ani, şi Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit în vârstă de 48 de ani, vor pleda în faţa judecătorilor de la Strasbourg acuzând Varşovia că "în deplină cunoştinţă de cauză şi în mod deliberat", a autorizat CIA să îi închidă în secret în Polonia timp de mai multe luni, în perioada 2002-2003, unde au sosit cu acelaşi zbor şi au fost torturaţi, inclusiv prin tehnica "simulării înecului".

Totodată, ei afirmă, de asemenea, că autorităţile poloneze au ignorat faptul că agenţii americani i-au transferat în 2003 la centrul militar de detenţie al bazei americane de la Guantanamo Bay (Cuba), unde se află şi în prezent, fără să fi fost judecaţi.

Cei doi reclamanţi învinovăţesc autorităţile poloneze de faptul că ei au fost victimele unor tratamente inumane sau degradante, că au fost privaţi de libertate în mod ilegal şi că Polonia nu a efectuat anchete în legătură cu aceste fapte petrecute pe teritoriul ei.

CEDO va da o decizie în acest caz peste câteva luni.

În anul 2008, justiţia poloneză a deschis o anchetă cu privire la presupusa complicitate a Poloniei în acest dosar, dar după cinci ani această anchetă este încă în curs.

Comitetul ONU împotriva torturii s-a referit la 'tergiversările' anchetei care durează deja de cinci ani, precum şi la presupusa implicare a oficialilor de la Varşovia. Comitetul şi-a exprimat temerea în ce priveşte 'secretul care înconjoară ancheta şi faptul că nimeni nu şi-a asumat responsabilităţile în această anchetă'.

Polonia este unul dintre numeroasele state europene suspectate de implicare în programe americane de transfer de persoane suspectate că fac parte din Al-Qaeda în "instalaţii secrete" din ţări terţe, cu scopul de a le fi extorcate informaţii prin torturare.

Precedent în Macedonia

Macedonia a fost, de asemenea, implicată în această problemă, fiind sancţionată de CEDO în decembrie 2012.

Judecătorii europeni au acuzat autorităţile macedonene de pasivitate în cazul lui Khaled el-Masri. El este german de origine libaneză şi a fost arestat în Macedonia în 2003, fiind apoi predat unor agenţi americani care l-au bătut, torturat, drogat, după care l-au închis în secret în Afganistan, asupra lui planând în mod greşit suspiciunea că este membru al reţelei teroriste Al-Qaeda.

Judecătorii europeni, au considerat că autorităţile macedonene "ştiau sau ar fi trebuit să ştie în perioada comiterii faptelor că există un risc real" ca reclamantul să fie supus torturii, astfel că au obligat autorităţile să îi plătească suma de 60.000 de euro ca daune morale.

Monica Macovei: Şi eu aş vrea să ştiu dacă au fost şi unde au fost centre de detenţie ilegale. Însă, astăzi, prin această rezoluţie, practic, în ceea ce priveşte România cel puţin, Securitatea a intrat în Parlamentul European şi a devenit sursă de informaţie

Alte ţări europene suspectate că au avut 'închisori secrete'

Polonia face parte dintr-un grup de ţări europene suspectate de implicare în acţiunile americane de transfer a persoanelor care ar aparţine Al-Qaeda în 'închisori secrete' din terţe state, cu scopul de a obţine informaţii sub tortură.

O anchetă a Comitetului pentru drepturile omului al Consiliului Europei a concluzionat că deţinuţi 'importanţi' au fost băgaţi în celule individuale 'interogaţi în forţă' şi torturaţi.

Implicarea României

În luna octombrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care solicită autorităţilor române să iniţieze o anchetă “independentă, imparţială, detaliată şi eficientă" cu privire la implicarea României în programul închisorilor CIA.

Rezoluţia se referă la 13 state: Lituania, România, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franţa, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia şi Slovacia.

Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a criticat votul Parlamentului European şi, mai ales, dovezile prezentate în rezoluţie.

"Şi eu aş vrea să ştiu dacă au fost şi unde au fost centre de detenţie ilegale. Însă, astăzi, prin această rezoluţie, practic, în ceea ce priveşte România cel puţin, Securitatea a intrat în Parlamentul European şi a devenit sursă de informaţie. Sunt menţionate pentru România două surse de informaţie: o emisiune de pe o televiziune a Antenelor, aflată în proprietatea unei persoane care este colaborator al Securităţii, stabilit printr-o decizie definitivă a instanţei, şi care este şi trimisă în judecată pentru spălare de bani şi alte infracţiuni grave: domnul Voiculescu. O altă sursă de informaţie este generalul Talpeş, care a fost şef al Serviciului de Informaţii Externe imediat după '90, în perioada '92 şi anii următori, în perioada în care la putere în România erau comuniştii, încercând să arate cu faţa vopsită că sunt altceva", a declarat Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor