Presa aservită regimului chinez minimalizează gravitatea valului de infecţii Covid. OMS cere statului comunist transparenţă

Un sicriu este încărcat dintr-un dric într-un container de depozitare la crematoriul şi casa funerară Dongjiao, una dintre cele câteva din oraş care se ocupă de cazurile COVID-19, în Beijing, China, la 18 decembrie 2022.
Un sicriu este încărcat dintr-un dric într-un container de depozitare la crematoriul şi casa funerară Dongjiao, una dintre cele câteva din oraş care se ocupă de cazurile COVID-19, în Beijing, China, la 18 decembrie 2022. (Getty Images)
Epoch Times România
04.01.2023

Mass-media de stat chineză a minimalizat marţi gravitatea noului val de infecţii COVID-19 ce loveşte China, în timp ce oamenii de ştiinţă chinezi au informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care doreşte informaţii detaliate despre evoluţia virusului, relatează Reuters.

La o reuniune de marţi a grupului consultativ tehnic, OMS le-a solicitat oamenilor de ştiinţă să prezinte date detaliate privind secvenţierea virusului şi a cerut Chinei să împărtăşească date privind spitalizările, decesele şi vaccinările.

Înaintea reuniunii, un purtător de cuvânt al OMS a declarat că agenţia se aştepta la o "discuţie detaliată" despre variantele care circulă în China, dar şi la nivel global.

Decizia bruscă din decebrie a regimului comunist chinez de a renunţa la controversata sa politică "zero-Covid", precum şi acurateţea datelor sale privind cazurile şi mortalitatea au fost supuse unei monitorizări tot mai amănunţite în ţară şi în străinătate.

De asemenea, Ministerul chinez de Externe a catalogat restricţiile de călătorie impuse de unele ţări împotriva călătorilor care sosesc din China ca fiind "pur şi simplu nerezonabile", afirmând că acestea "nu au o bază ştiinţifică".

"Suntem dispuşi să îmbunătăţim comunicarea cu lumea", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, reporterilor din Beijing.

"Dar ... ne opunem cu fermitate încercărilor de a manipula măsurile de prevenire şi control al epidemiei în scopuri politice".

OMS a îndemnat oficialii chinezi din domeniul sănătăţii să împărtăşească în mod regulat informaţii specifice şi în timp real cu privire la epidemie.

Un oficial al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe nu a dorit să comenteze cu privire la întâlnirea de marţi, dar a reluat apelurile OMS pentru mai multe informaţii.

"Experţii şi oficialii din domeniul sănătăţii publice, inclusiv din Statele Unite, au spus clar că este important ca Republica Populară Chineză (RPC) să împărtăşească date mai adecvate şi mai transparente privind secvenţele epidemiologice şi genomice virale", a declarat oficialul. "Acest lucru este în interesul RPC şi al comunităţii internaţionale şi este esenţial pentru identificarea oricăror variante potenţiale".

Renunţarea de către China la politica "zero-COVID", care fusese susţinută de liderul comunist Xi Jinping, a avut loc în urma unor proteste stradale masive care au reprezentat cea mai puternică manifestare de sfidare publică a autorităţilor de când acesta a sosit la putere în urmă cu un deceniu şi a coincis cu cea mai slabă creştere economică din China din aproape jumătate de secol.

Pe măsură ce virusul se răspândeşte necontrolat, casele de pompe funebre au raportat o creştere bruscă a cererii pentru serviciile lor, iar experţii internaţionali în domeniul sănătăţii preconizează cel puţin un milion de decese în China în acest an.

China a raportat, luni, trei noi decese cauzate de COVID, ridicând numărul oficial al deceselor de la începutul pandemiei la 5.253.

"Relativ blândă"

Marţi, Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, a citat experţi chinezi care au declarat că boala cauzată de virus a fost relativ uşoară pentru majoritatea oamenilor.

"Bolile grave şi critice reprezintă între 3% şi 4% dintre pacienţii infectaţi internaţi în prezent în spitalele desemnate din Beijing", a declarat pentru ziar Tong Zhaohui, vicepreşedinte al Spitalului Chaoyang din Beijing.

Kang Yan, şeful Spitalului Tianfu din China de Vest al Universităţii Sichuan, a declarat că în ultimele trei săptămâni 46 de pacienţi au fost internaţi în unităţile de terapie intensivă, reprezentând aproximativ 1% din infecţiile simptomatice.

Doi oameni de ştiinţă importanţi şi membri ai comitetului OMS au declarat înainte de reuniunea de marţi că vor căuta să obţină o "imagine mai realistă" a situaţiei din China. Totuşi, cei doi nu au făcut alte comentarii după întâlnire.

Dar unii experţi s-au îndoit că Beijingul va fi foarte direct.

"Nu cred că China va fi foarte sinceră în dezvăluirea informaţiilor", a declarat Alfred Wu, profesor asociat la Şcoala de Politici Publice Lee Kuan Yew din cadrul Universităţii Naţionale din Singapore.

"Vor prefera să păstreze totul pentru ei înşişi sau vor spune că nu s-a întâmplat nimic, că nu este nimic nou. Părerea mea este că am putea presupune că nu este nimic nou... dar problema transparenţei Chinei este mereu acolo."

Statele Unite, Franţa, Italia şi altele au declarat că vor solicita teste COVID pentru călătorii din China. Oficialii din domeniul sănătăţii din Uniunea Europeană se vor întâlni, miercuri, pentru un răspuns coordonat.

"Aşa cum am spus, Statele Unite au oferit Chinei vaccinuri şi alt sprijin împotriva COVID-19. China a indicat public că apreciază oferta, dar nu are nevoie de acest sprijin. Noi continuăm să ne menţinem oferta", a afirmat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Totodată, China va înceta să mai ceară călătorilor care intră pe teritoriul său să intre în carantină începând cu 8 ianuarie. Dar va cere în continuare un test înainte de plecare.

"Săptămâni periculoase"

Pe măsură ce muncitorii şi cumpărătorii chinezi se îmbolnăvesc, se amplifică îngrijorările cu privire la perspectivele pe termen scurt ale celei de-a doua mari economii mondiale, ceea ce provoacă volatilitate pe pieţele financiare globale.

Un sondaj publicat marţi a arătat că activitatea fabricilor din China s-a contractat luna trecută.

Un val de infecţii în China în următoarele luni este posibil să afecteze economia ţării în acest an şi să tragă în jos creşterea globală, a declarat şefa Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.

"China intră în cele mai periculoase săptămâni ale pandemiei", au avertizat analiştii de la Capital Economics.

Uniunea Europeană a oferit vaccinuri COVID gratuite Chinei, pe măsură ce se amplifică îngrijorările legate de creşterea numărului de infecţii. Dar Beijingul nu a răspuns încă la această ofertă, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Până acum, regimul comunist chinez a insistat să folosească doar vaccinuri fabricate în China, considerate mai puţin eficiente decât cele occidentale bazate pe tehnologia ARNm.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor