Presupusul adevăr despre armele chimice din Siria

Mască de gaze. (YEHUDA RAIZNER / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
23.08.2013

Franţa şi Turcia fac presiuni în favoarea organizării unei acţiuni împotriva regimului sirian, după plângerile privind utilizarea gazului toxic, care potrivit activiştilor ar fi ucis 1.300 de oameni, în noaptea de marţi şi miercuri, în mai multe suburbii ale Damascului. Cu toate acestea acţiunea internaţională pare fie împiedicată de dificultatea găsirii dovezilor palpabile.

Dar un site, considerat prieten al serviciilor de informaţii din Israel, susţine că americanii şi israelienii au ştiut în timp real de atacul cu arme chimice al regimului sirian de acum două nopţi.

Serviciile israeliene au înregistrări ale
ordinelor date de comandanţii sirieni pentru lansarea armelor chimice, scrie site-ul Debka, care este considerat foarte apropiat de serviciile de informaţii israeliene. Potrivit site-ului, sistemele de supraveghere americane pot detecta când este tras un focos chimic în lume. De asemenea, sateliţii de spionaj americani şi israelieni care supraveghează Siria pot indica atunci când sunt folosite arme chimice.

Conform site-ului, "nu are sens", Statele Unite şi Occidentul să afirme acuzaţiile de utilizare a armelor chimice trebuie să fie dovedite.

Debka, de asemenea, declară , într-o conversaţie telefonică din noaptea trecută, secretarul american al Apărării Chuck Hagel şi colegul lui Moshe Yaalon au făcut schimb de informaţii secrete, inclusiv cu privire la înregistrarea ordinelor date de comandanţii sirieni. În conformitate cu ceea ce scrie pe site, un alt scop al convorbirii pentru Hagel, a fost acela de a obţine asigurarea că Israelul nu va reacţiona după utilizarea armelor chimice de către sirieni.

Între timp, Liga Arabă - prima care a condamnat atacul şi a sperat în intervenţia ONU - îşi reia atacul. Joi, Liga a cerut Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, să convoace de urgenţă Consiliul de Securitate şi să adopte încetarea focului în ţară, care este monitorizată în câmp de ONU.

Declaraţii oficale ale SUA şi Israelului

Casa Albă a declarat Statele Unite "condamnă ferm posibila utilizare a unor astfel de arme şi sunt profund îngrijorate" de rapoartele conform cărora sute de civili sirieni mai mult de 1.200, conform declaraţiilor Al-Jarba - au fost ucişi într-un atac al forţelor guvernamentale. SUA a subliniat încă "lucrează pentru a aduna mai multe informaţii".

"Toată lumea condamnă, investighează şi adoptă o poziţie numai cu cuvinte – a denunţat Steinitz, intervievat de postul public de radio israelian. Dar în ultimii doi ani, nu a fost făcut nimic tangibil sau semnificativ pentru a opri sacrificarea conaţionalilor lui Bashar al-Assad".

Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat că Barack Obama a dat ordinul de investigare serviciului inteligenţei americane.

Israelul "a intrat în joc", insistând că sunt în posesia de probe luate direct de pe câmp de agenţii săi secreţi, care ar confirma utilizarea gazului paralizant în atacul de la marginea de est din Damasc.

Ministrul Afacerilor Strategice, Yuval Steinitz, a confirmat declaraţiile colegului de la Aparare, Moshe Yaalon, şi a declarat că nu este prima dată că armele chimice sunt utilizate în Siria. Ministrul a criticat de asemenea comunitatea internaţionalănu a luat măsuri pentru rezolvarea conflictului.

"Toată lumea condamnă, investighează şi adoptă o poziţie numai cu cuvinte a denunţat Steinitz, intervievat de postul public de radio israelian. Dar în ultimii doi ani, nu a fost făcut nimic tangibil sau semnificativ pentru a opri sacrificarea conaţionalilor lui Bashar al-Assad".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor