Protestele la cea mai mare fabrică de iPhone din China scapă de sub control. Compania dă bani pentru a-i face pe muncitori să plece [Video]

Protestele de la cea mai mare fabrica de iphone-uri din China, Foxconn, au scăpat de sub control, 24 noiembrie 2022
Protestele de la cea mai mare fabrica de iphone-uri din China, Foxconn, au scăpat de sub control, 24 noiembrie 2022 (Youtube - captură ecran)
D.B.
25.11.2022

După ce protestele muncitorilor de la cea mai mare fabrica de iphone-uri din China, Foxconn, au luat amploare şi nu mai pot fi ţinute sub control, reprezentanţii companiei - partener de producţie al Apple - şi-au cerut scuze, susţinând că neînţelegerea privind salariile ar fi fost rezultatul unei "erori tehnice", potrivit publicaţiei The Verge.

Acum, Foxconn le-a oferit muncitorilor o compensaţie de 10.000 de yuani (1.400 de dolari), încurajând personalul nou angajat să demisioneze şi, ulterior, să părăsească fabrica de asamblare a iphone-urilor din Zhengzhou, în centrul Chinei, în încercarea de a pune capăt protestelor.

Potrivit CNN, plata, echivalentă cu una sau două luni de salariu, vine după ce marţi au izbucnit proteste violente din cauza neplăţii salariilor şi a condiţiilor de muncă necorespunzătoare în timpul unui lockdown draconic.

Partenerul de producţie al Apple ar fi făcut oferta miercuri, printr-un mesaj text trimis de la departamentul de resurse umane, în care le cerea muncitorilor să se întoarcă "în dormitoarele voastre" şi cu promisiunea de a onora acordurile salariale. Compania a oferit 8.000 de yuani (aproximativ 1.120 de dolari) muncitorilor care au fost de acord să renunţe la locurile lor de muncă din fabrică şi încă 2.000 de yuani (aproximativ 280 de dolari) după ce se vor urca în autobuze pentru a părăsi unitatea.

Zhengzhou, denumit şi "oraşul iphone", a fost forţat să se închidă în octombrie, în urma unui focar de COVID-19 apărut în fabrică, ca urmare a politicii stricte a Chinei de "zero-COVID". Când muncitorii au început să fugă, Foxconn a lansat o campanie de recrutare în urma căreia peste 100.000 de persoane s-au înscris pentru a ocupa posturile vacante. Potrivit unui document care prezintă pachetele salariale, noilor angajaţi li s-a promis o subvenţie de 3.000 de yuani (aproximativ 420 de dolari) dacă rămâneau 30 de zile la locul de muncă şi al doilea bonus de 3.000 de yuani, care urma să fie plătit după 60 de zile.

Protestele au izbucnit marţi, când muncitorii au fost informaţi că plata acestor bonusuri va fi amânată până anul viitor, urmând ca prima subvenţie să fie plătită la 15 martie, iar cea de-a doua în luna mai.

"Noii angajaţi au trebuit să muncească mai multe zile pentru a primi bonusul care le-a fost promis, aşa că s-au simţit înşelaţi", a declarat un muncitor pentru CNN.

De atunci, Foxconn a recunoscut că modificările aduse termenelor de plată au fost o eroare de comunicare.

"Echipa noastră a analizat problema şi a descoperit că a avut loc o eroare tehnică. Ne cerem scuze pentru o eroare de introducere a datelor în sistemul informatic şi garantăm că plata reală este aceeaşi cu cea convenită şi cu afişele oficiale de angajare", a afirmat Foxconn într-o declaraţie pentru Reuters.

Apple - cel mai mare client al Foxconn - a intervenit, de asemenea, spunând într-o declaraţie preluată de CNN că firma "lucrează îndeaproape cu Foxconn pentru a se asigura că preocupările angajaţilor sunt luate în consideraţie".

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor