Putin susţine că nu vrea să rămână preşedinte pentru tot restul vieţii

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că nu intenţionează să rămână preşedintele Rusiei pentru tot restul vieţii sale, reiese dintr-un interviu publicat duminică de agenţia rusă de ştiri Itar-Tass.

Putin susţine că exclude posibilitatea de a rămâne preşedinte pe viaţă de vreme ce această măsură ”nu este dreaptă pentru ţară, este dăunătoare şi este ceva de care nu are nevoie”.

Dar la începutul săptămânii, jurnalistul rus de opoziţie, Alenxandr Sotnik, a notat că serviciul secret rus FSB (fostul KGB), din interiorul căruia provine Vladimir Putin, pregăteşte un plan de înlocuire a conducerii de la Kremlin cu unele „personaje politice noi”.

Unul din motivele care au determinat aceste schimbări este legat de summitul G20 care a avut loc la mijlocul acestei luni pe fondul conflictului dintre Occident şi Rusia. După întrunirea care a avut loc în Australia, analiştii politici au apreciat că Vladimir Putin şi-a pierdut legitimitatea politică pentru a reprezenta Federaţia Rusă în lume şi pentru a-i apăra interesele.

Fără să precizeze dacă are planuri pentru un nou mandat, Putin a declarat că, din punct de vedere constituţional, ar putea candida pentru preşedinţie din nou în 2018.

În ceea ce priveşte chestiunea relaţiilor tot mai deteriorate cu Occidentul, acesta a precizat că Rusia nu vrea să vadă o nouă ”Cortină de Fier”: ”Noi pur si simplu nu vrem o astfel de întrecere”.

Evitând să vorbească despre criza economică şi politică din Rusia, preşedintele rus a mai susţinut că ţara nu este şi nici nu va fi izolată, şi a respins ideea că sancţiunile occidentale şi scăderea preţului la petrol, vor aduce ”consecinţe catastrofale” economiei ruse.

Aproape de a provoca un nou Război Rece după intervenţia militară din Ucraina, care s-a soldat cu peste 4.000 de morţi, Rusia a ajuns să se izoleze politic de Occident şi se confruntă cu probleme financiare şi sociale severe.

În legătură cu noile planuri de viitor ale serviciilor de la Moscova, Sotnik a notat că ”ţării şi întregii lumi le va fi dezvăluit un nou 'politician strălucit şi promiţător, capabil să sugrume hidra corupţiei' – sau, mai simplu spus, acel nou agent FSB cu 'faţă umană'”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe