Radu Carp: Liderii Jobbik lovesc atât în comunitatea maghiară, cât şi în cea românească

Radu Carp
Radu Carp (facebook.com)
Andrei Pricopie
08.08.2015

Cea mai bună strategie în legătură cu declaraţiile liderilor partidului de extremă dreaptă din Ungaria, Jobbik, este să le ignori, pentru că sunt în mod deliberat provocatoare, a declarat secretarul executiv al PNL, Radu Carp, a doua zi după ce vicepreşedintele Jobbik, Szávay Istvan, vorbise despre beneficiile pe care le-ar putea avea maghiarii din ţara noastră în eventualitatea unirii dintre România şi Republica Moldova.

"Declaraţia potrivit căreia reunificarea României cu Republica Moldova ar genera federalizare şi, implicit, mai multă autonomie pentru etnicii maghiari din România este deformarea lipsită de sens a unei posibile evoluţii. Într-un asemenea scenariu, este nevoie de mai multă autonomie pentru toate regiunile României, însă nu pe baze etnice şi nici pe baza unui model asimetric.

Mai multă autonomie poate însemna autonomie locală mai extinsă decât în prezent sau regionalizare, nu neapărat federalizare. Iată cum liderii Jobbik, prin prezentarea unor false alternative, lovesc atât în comunitatea maghiară (pe care o vor dezinformată), cât şi în cea românească (pe care o provoacă la o falsă dezbatere)", a scris, pe contul său de Facebook, Radu Carp.

În opinia secretarului executiv al PNL, unii mai au de învăţat ce este democraţia, alţii ştiu ce este dar o prezintă denaturat, iar alţii o neagă fără măcar a-i cunoaşte mecanismele, iar Jobbik ne demonstrează că toţi aceştia pot coexista în acelaşi partid politic.

Prezent vineri la tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, de la Gheorgheni, vicepreşedintele Jobbik, Szávay Istvan, "beneficiar" până nu demult al unei interdicţii de un an de a călca pe teritoriul ţării noastre, a susţinut că o eventuală unire a României cu Republica Moldova reprezintă o oportunitate pentru o mai bună reprezentare a maghiarilor la nivel regional.

"Sunt sigur că peste cinci, zece, 15 ani România se va uni cu Moldova (n.r. - Republica Moldova), toate semnele şi procesele indică acest lucru. Mulţi spun că este un pericol pentru populaţia maghiară de aici, deoarece s-ar diminua numeric reprezentarea în Parlamentul de la Bucureşti, dar asta este o altă temă. Noi credem că ascunde o posibilitate, diplomaţia maghiară şi politica naţională trebuie să fie pregătite pentru această mare unire, care trebuie să ducă la o federalizare de un anumit nivel a României.

Nu cred că România se va uni cu Moldova astfel încât structura statului să nu fie afectată. Iar aceasta poate fi o oportunitate, nu înseamnă că va fi egală cu o autonomie sau cu autodeterminarea, dar va fi mai uşor ca maghiarii să fie mai bine reprezentaţi cel puţin la nivel regional", a declarat Szávay Istvan, citat de Mediafax

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor