România a absorbit în ianuarie ZERO bani europeni în termeni de rambursări de fonduri structurale şi de coeziune

Şedinţă săptămânală de Guvern la Palatul Victoria. 30.iulie 2013
Şedinţă săptămânală de Guvern la Palatul Victoria. 30.iulie 2013 (Epoch Times România)

România nu a absorbit în prima lună a acestui an niciun ban de la Comisia Europeană în termeni de rambursări de fonduri structurale şi de coeziune, relatează Hotnews.

Astfel, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene, la data de 31 ianuarie 2015, ţara noastră avea aceeaşi rată efectivă de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune ca în 31 decembrie 2014, respectiv 44,89%.

În perioada 2007-31 ianuarie 2015, România a primit de la Bruxelles circa 8.625 miliarde de euro, fără avansuri. Din punct de vedere al cheltuielilor efectuate în proiectele europene, în prima lună a acestuia an, autorităţile române au cerut de la Bruxelles rambursări de doar 11,5 milioane de euro pentru cheltuieli efectuate în Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA), gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Conform sursei citate, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană "şi-a făcut o obişnuinţă" din a cere României să absoarbă mai mult şi mai util fondurile europene care i-au fost puse ţării la dispoziţie. Astfel, şi la cea mai recentă evaluare în acordul stand-by cu România, încheiată luni, delegaţia FMI a atras atenţia că ţara noastră este percepută ca având cea mai slabă infrastructură din Uniunea Europeană, subliniind faptul că "se impun investiţii publice mai eficiente, determinate de o absorbţie mai mare de fonduri UE."

"Pe plan intern, în absenţa reformelor atât de necesare, continuarea unei absorbţii slabe de fonduri UE ar întârzia modernizarea atât de necesară a infrastructurii", se mai arată în concluziile evaluatorilor FMI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie