Rusia este pregătită să rişte pierderi aviatice pentru un avans tactic pe frontul Avdiivka [Analişti]


Bombardierul rusesc Su-34.
Bombardierul rusesc Su-34. (Captură Foto)
D.B.
04.03.2024

Experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că armata rusă este dispusă să rişte noi pierderi ale aeronavelor sale pentru a obţine avantaje tactice pe frontul Avdiivka, potrivit unui raport publicat pe site-ul ISW.

"Forţele ruse par să fie dispuse să rişte pierderi continue ale aviaţiei în urmărirea unor avantaje tactice în estul Ucrainei, probabil de-a lungul liniei Avdiivka - Doneţk City".

Forţele aeriene ucrainene au raportat la 2 martie că au distrus un avion Su-34 care a bombardat poziţiile ucrainene din estul ţării în dimineaţa zilei de 1 martie.

Comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a declarat ulterior că forţele ucrainene au încercat să doboare alte două avioane ruseşti Su-34 şi un Su-35, doborând unul dintre Su-34.

Armata ucraineană a raportat că forţele de apărare au doborât 15 avioane ruseşti începând cu 17 februarie.

Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că forţele ruse nu au desfăşurat avioane de detectare radar cu rază lungă de acţiune A-50 deasupra Mării Azov în ultimele şase zile, după doborârea unui A-50 la 23 februarie, şi a sugerat că absenţa A-50 forţează avioanele ruseşti Su-34 şi Su-35 să zboare mai aproape de ţintele lor pentru a lansa lovituri.

Raportul notează că pierderile anterioare de avioane ruseşti au determinat trupele ruse să reducă temporar activitatea aviatică în întreaga Ucraina, dar creşterea numărului de pierderi de avioane ruseşti în Ucraina în ultimele săptămâni nu i-a forţat încă pe ruşi să reducă semnificativ activitatea aviaţiei tactice.

Potrivit ISW, forţele ruse au stabilit temporar o superioritate aeriană limitată şi localizată în ultimele zile de la capturarea Avdiivka. Probabil că acestea încearcă să restabilească această superioritate aeriană limitată şi localizată pentru a sprijini înaintarea tactică a forţelor ruse pe frontul Avdiivka şi au decis că a continua operaţiunile ofensive cu sprijin aerian depăşeşte riscul de a pierde mai multe aeronave.

Sursa citată estimează că pierderea a 15 avioane şi, posibil, a câtorva piloţi cu înaltă calificare în decurs de aproximativ două săptămâni, nu este nesemnificativă pentru armata rusă, având în vedere că Rusia are probabil aproximativ 300 de avioane de luptă Sukhoi diferite.

Iată câteva dintre principalele concluzii din raportul ISW publicat la 2 martie:

- Forţele ruse par să fie dispuse să rişte pierderi continue de aviaţie în urmărirea unor câştiguri tactice în estul Ucrainei, probabil de-a lungul liniei Avdiivka-Doneţk City.

- Transferurile de arme nord-coreene către Rusia pe cale maritimă se pare că s-au întrerupt de la jumătatea lunii februarie 2024.

- Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins în mod public oferta recentă a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a găzdui o platformă de negociere pentru Rusia şi Ucraina.

- Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a folosit Forumul diplomatic din Antalya pentru a promova naraţiunile Kremlinului despre Republica Moldova, probabil pentru a crea condiţiile pentru potenţiale operaţiuni hibride ale Kremlinului care au ca scop destabilizarea Republicii Moldova şi împiedicarea aderării acesteia la Uniunea Europeană (UE).

- Oficiali ruşi de rang înalt au recunoscut participarea redusă a Armeniei la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia, marcând o schimbare notabilă în retorica oficială rusă, care anterior încerca să ignore eforturile Armeniei de a se distanţa de OTSC.

- Kremlinul pare să fi permis în mare măsură manifestările de sentiment anti-război la Moscova, în timp ce ruşii au asistat la înmormântarea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi la 1 martie.

- Forţele ruse au făcut progrese confirmate în apropiere de Kreminna, Avdiivka şi Krinky pe 2 martie.

- Viceministrul rus al Apărării Timur Ivanov a inspectat o instalaţie de construcţii navale ruseşti şi şantierul de construcţie a unui nou spital militar în Republica Daghestan în timpul unei călătorii de lucru în Districtul militar de sud al Rusiei la 2 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor