Rusia trimite Interpolului noi documente într-un caz ce-l vizează pe Hodorkovski

Putin continuă sa îl vâneze pe fostul CEO al companiei Yukos, Mihail Hodorkovsky Procuratura Generală rusă a trimis Interpolului noi documente în aşa-zisul caz legat de uciderea primarului unui oraş siberian. Kremlinul vrea ca Hodorkovski să fie plasat pe lista de persoane căutate a Interpolului.
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (Captură Foto)

Rusia a trimis Interpolului un set nou de documente în legătură cu un aşa-zis caz împotriva fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, a raportat marţi agenţia de ştiri Interfax.

“Doar unele dintre documentele suplimentare cerute au fost trimise Interpolului. Un set suplimentar de documente va fi trimis în viitorul apropiat”, a raportat Interfax, citându-l pe purtător de cuvânt al Biroului Procuraturii Generale, Alexander Kurennoi.

Biroul Procuraturii Generale ruse doreşte ca Interpolul să îl includă pe Hodorkovski – fostul director general al companiei petroliere acum defuncte Yukos – pe lista internaţională de persoane căutate în legătură cu uciderea lui Vladimir Petuhov, primarul oraşului petrolier siberian Nefteiugansk.

Conform lui Kurennoi, Biroul Procuraturii Generale continuă lobby-ul pe lângă Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale (Interpol) cu privire la plasarea lui Hodorkovski pe lista lor de persoane căutate.

Hodorkovski, la un moment dat cel mai bogat om din Rusia, a petrecut mai mult de un deceniu într-o închisoare pentru presupuse fraude fiscale, deşi fostul magnat petrolier şi susţinătorii săi au declarat condamnarea sa fiind motivată politic - Hodorkovsky a trecut linia de no-return atunci când l-a înfruntat public pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Magnatul a fost graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin în 2013 la câteva săptămâni înainte de elibarare. După graţiete Hodorkovsky a plecat în Germania şi Elveţia, de unde vorbeşte deseori împotriva regimului de la Kremlin atrăgând atenţia asupra abuzurilor în materie de drpeturi civile.

În luna februarie, Interpolul a refuzat să îl plaseze pe Hodorkovski pe lista internaţională de persoane căutate şi a declarat că cererea Rusiei era motivată politic. Două luni mai târziu, Procuratura Generală a Rusiei a anunţat că Interpolul este pregătit să îşi reconsidere poziţia asupra cazului, o acuzaţie pe care agenţia a negat-o imediat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe