Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei în viziunea lui Viktor Orban: Un pitic care sancţionează un gigant

Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
12.10.2022

Premierul ungar Viktor Orban a criticat dur sancţiunile "dezastruoase" ale UE împotriva Rusiei şi a cerut o încetare imediată a focului în Ucraina.

"Politica de sancţiuni a UE împotriva Rusiei este primitivă în aplicarea sa şi dezastruoasă în efectele sale", a declarat marţi, la Berlin, Viktor Orban.

Politica de sancţiuni a Bruxellesului "neglijează interesele europene" şi "distruge" economiile germană şi ungară, ajutând în acelaşi timp Moscova să facă în şase luni la fel de mulţi bani din vânzarea resurselor energetice ca într-un an, a afirmat Orban.

De asemenea, acesta a subliniat că nu se opune instrumentului în sine, precizând că sancţiunile ar trebui să fie impuse doar "în mod inteligent" şi doar de pe poziţia părţii mai puternice.

El a explicat că politica Bruxellesului a dus la o situaţie în care "un pitic sancţionează un gigant", iar "piticul moare".

"Dacă am fi aplicat corect sancţiunile, preţurile la energie nu ar fi fost foarte mari", a continuat premierul ungar, citat de Hungary Today.

Potrivit lui Orban, pe termen lung, interesul european nu este de a înlocui dependenţa energetică rusă cu cea americană, pentru că interesul Europei, în calitate de cumpărător, este ca pe masă să existe patru sau cinci oferte, din care poate alege pe baza unor considerente economice sau politice.

"Noi nu vrem să schimbăm stăpânii, vrem independenţă", a menţionat el.

Totodată, premierul a subliniat că "Ungaria face parte din tabăra păcii" şi că este în favoarea unei încetări imediate a focului şi a negocierilor de pace.

"Încetarea focului nu ar trebui să fie între Ucraina şi Rusia, ci între Statele Unite şi Rusia. Realităţile puterii arată că acesta trebuie negociat cu americanii", a mai declarat Orban.

El a reamintit că, în momentul atacului rusesc asupra Crimeei, în 2014, o criză internaţională gravă a fost evitată pentru că germanii, conduşi de cancelarul de atunci Angela Merkel, au iniţiat imediat negocieri.

Orban a susţinut că preşedintele american Joe Biden a mers prea departe atunci când, printre altele, l-a numit pe Putin criminal de război sau criminal în masă.

"Speranţa pentru pace este, prin urmare, fostul preşedinte american Donald Trump", a conchis premierul ungar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor