Scandalul stenogramelor cu Atanasiu explodează în noul PNL. Ce reacţii au avut liderii politici

Vasile Blaga
Vasile Blaga (Epoch Times România)

Înregistrarea apărută în presă, în care unul dintre liderii de facto ai vechilor liberali, Teodor Atanasiu, declara că acum nu mai au nevoie de pedelişti, sunt liberi să plece dacă vor, că oricum premierul nu va fi dat de ei în ciuda promisiunilor, a declanşat un scandal monstrul în noul PNL.

Reacţiile liderilor politici, unele dure, altele împăciuitoare, nu au întârziat să apară, însă lucurile par că s-au calmat la suprafaţă în urma unei şedinţe de partid care a avut loc astăzi.

Reacţia lui Cătălin Predoiu

"Momentul a fost depăşit. Aici nu contează persoanele, contează proiectul, iar acesta este mult prea important pentru a fi oprit pentru o simplă neînţelegere. Domnul Atanasiu a declarat foarte clar după şedinţă că sprijină toate deciziile partidului, inclusiv cele legate de guvernare. Eu nu am ascultat înregistrarea, am aşteptat să am discuţia cu colegii în şedinţă. Nu am tras nicio concluzie înainte de a discuta direct cu colegii în şedinţa de astăzi.

Avem un proiect la care lucrăm cu toţii, vă asigur nu există niciun pas înapoi faţă de proiectul comun. N-am nicio preocupare legată de agenda mea individuală. Domnul Atanasiu a declarat limpede astăzi de dimineaţă că proiectul merge înainte. Epoca majorităţilor de 120% în ceea ce priveşte opiniile şi opţiunile a trecut. Suntem un partid liberal în care dreptul la opinie este garantat. Ceea ce este important este să ne concentrăm cu toţii pe proiectele esenţiale. Există o masă critică în acest sens, nu există niciun fel de îndoială cu privire la elementele esenţiale ale programului nostru. Nu mă deranjează nicio opinie exprimată liber. Nu i-am cerut nicio demisie dlui Atanasiu. Nu s-a pus problema în dezbatere, nu există niciun dubiu că voi fi candidatul PNL", a precizat Cătălin Predoiu, la finalul unei şedinţe de partid, potrivit B1 TV.

Reacţia lui Vasile Blaga

"Eu am pus mult suflet în această construcţie în care cred foarte mult şi nu mi-a făcut nicio plăcere să citesc stenogramele. Mă bucur că au apreciat aportul PDL. Este un moment peste care va trebui să trecem, să învăţăm cu toţii din el", a precizat Vasile Blaga.

Întrebat dacă Teodor Atanasiu va fi sancţionat pentru declaraţiile sale, co-preşedintele PNL a replicat: "S-a sancţionat el singur, adică faptul că a fost pus în situaţia de a da astfel de explicaţii".

Reacţia Alinei Gorghiu

"Credeţi-mă că regret că spaţiul public a fost contaminat de mesaje că în PNL există neînţelegeri. Îmi cer eu scuze, ca şi co-preşedinte al PNL, dacă cineva s-a simţit, din partea cetăţenilor care au urmărit discuţiile, din partea membrilor noştri de partid, vexaţi sau lezat de cele auzite. Mesajul meu foarte ferm pentru cei din PNL este că orice derapaj şi orice declaraţie care afectează ideea de fuziune şi unitate a PNL va fi în mod clar sancţionat, dar vă asigur că relaţia dintre mine şi Vasile Blaga este una nu doar politic bună, şi personal avem o relaţie foarte bună.

Colaborarea dintre mine şi Cătălin Predoiu este la fel de bună şi vreau să vă asigur de un lucru - PNL întotdeauna şi-a respectat toate angajamentele şi toate promisiunile. Avem un protocol al fuziunii care spune foarte ferm şi clar că Predoiu este candidatul nostru pentru funcţia de premier, avem un protocol care spune foarte clar că ne bazăm pe respect şi acest lucru este regulă pe viitor", a afirmat şefa PNL, Alina Gorghiu.

Reacţia lui Traian Ungureanu

"Liberalii! Îi cunoaştem demult dar Teodor Atanasiu ne ajută să îi cunoaştem şi mai bine. Ideea de bază ilustrată de Atanasiu în declaraţiile înregistrate la Bistriţa spune aşa: numai fraierii negociază onest iar noi nu sîntem fraieri! Contribuţia lui Atanasiu nu contrazice doctrina şi istoria partidului. Oricine se aşază la masă cu liberalii are nevoie de o retrovizoare gigant pentru a vedea, la timp, ce gropi se sapă şi ce proiectile sau şopârle zburătoare vin din spate.

Pentru toate astea, Teodor Atanasiu trebuie să demisioneze. De asemenea, ar fi de aflat ce cred Alina Gorghiu şi Marian Petrache, martori la expunerea de la Bistriţa, despre cugetările lui Teodor Atanasiu. Teodor Atanasiu nu mai poate rămîne în partidul pe care crede ca şi l-a făcut escrocînd PDL. Nu mai e loc. Cătălin Predoiu nu va înfiinţa, de dragul lui, un post de Ministru pentru Relaţia cu PSD, în noul guvern. Teodor Atanasiu are ocazia să se întoarcă acolo unde se simte bine. Lingă Victor Ponta. Între şmecheri şi hoţi, singurii pe care ştie să îi respecte", a scris, pe contul său de Facebook, europarlamentarul Traian Ungureanu.

Reacţia lui Gheorghe Falcă

"Domnul Atanasiu s-a compromis definitiv. Aceste declaraţii l-au jignit profund pe domnul Iohannis, au devoalat o teorie a fuziunii care nu cred că este împărtăşită de preşedintele Iohannis. A doua jignire e faţă de Alina Gorghiu, pentru că s-a referit la colegii dumneaei şi pentru că au pus-o într-o postură destul de urâtă, iar a treia e faţă de Dreapta. Prietenul nostru, domnul Atanasiu s-a exclus din viaţa politică", a declarat Falcă, pentru adevărul.ro

Reacţia lui Dorin Florea

"Mă surprinde într-un mod neplăcut declaraţia făcută pentru că se pare că domnul Tase (Teodor Atanasiu – n.r.) nu a înţeles nimic din ce vrea poporul acesta (…) Sunt mirat de faptul că afirmaţiile au fost făcute în prezenţa copreşedintelui preşedintelui PNL Alina Gorghiu, iar aceasta nu a reacţionat", a declarat Dorin Florea.

Reacţia lui Cezar Preda

"Ca vechi PD-ist sunt mâhnit, dar sper să fie un accident izolat sau să nu fie adevărat. Eu, când am văzut, am avut aşa… o strângere de inimă pentru că înţeleg că declaraţiile au fost făcute în prezenţa co-preşedintelui Alina Gorghiu. Eu vă spun un lucru: dacă eu aş face asemenea afirmaţii în faţa co-preşedintelui meu (Vasile Blaga – n.r.) cred că mi-ar trage o smetie de nu m-aş mai ridica de jos, asta ca să înţelegem ce responsabilitate au şefii mari ai partidelor", a precizat Cezar Preda.

Cum se apără Atanasiu

"Îmi pare rău că în România nu se întâmplă ca în restul Europei, că discuţii private să rămână în spaţiul privat iar discuţiile publice să fie dezbătute public. Aţi dat nişte frânturi de 1-2 minute dintr-o discuţie de o oră şi jumătate pe care am avut-o la Bistriţa cu membrii PNL, o discuţie lungă şi bună. Îmi pare rău dacă din frânturile respective s-a dedus că vrem o scindare a partidului sau că unii dintre membrii partidului nu sunt egali cu alţi membri ai partidului. Am fost primul lider care a propus fuziunea celor două partide. Am susţinut fuziunea până s-a înfăptuit. Ar fi culmea după ce mi-am văzut visul cu ochii să dau cu piciorul acestui plan şi să doresc spargerea partidului. Adversarii PNL sunt în afara partidului, nu în interiorul partidului", a declarat Teodor Atanasiu.

"De acum încolo, dacă vreţi o poziţie publică de la mine, vă rog să mă întrebaţi nu să luaţi frânturi de discuţii private şi să le răstălmăciţi!" i-a certat Atanasiu pe jurnalişti.

Întrebat dacă era vocea lui înregistrată când îşi dădea cuvântul în faţa colegilor de partid că Predoiu nu va fi premier şi că PDL-ul nu are decât să plece din alinaţa cu PNL-ul, Teodor Atanasiu a răspuns: "Nu acesta a fost contextul în care au fost spuse aceste lucruri. Ceea ce am spus acolo îmi asum. Am spus în anumite contexte, nu în cele date de dumneavoastră. Îmi cer scuze cetăţenilor dacă au înţeles altceva. (...) Îmi menţin afirmaţiile că toate deciziile PNL vor fi susţinute de mine. Şi decizia PNL este că dacă vom face un guvern mâine, premierul va fi Cătălin Predoiu.", a mai declarat Atanasiu.

Întrebat dacă şi-a minţit colegii, Atanasiu a declarat că recunosc stenogramele ca veridice, dar nu recunoaşte contextul.

"Nu trebuie să dau nicio explicaţie pentru un anumit context din spaţiul privat. Colegii mei ştiu din ce context a fost scoasă. Am discutat cu colegii foarte clar în ce context au fost declaraţiile. Nu o să dezbat acele discuţii în spaţiul public”, a mai adăugat liberalul.

Mesajul lui Atanasiu de la Bistriţa

"Noi fără PD nu câştigam preşedintele. Ne-am ţinut de naş şi am făcut un compromis. Altfel nu se putea. Vă mai spun un lucru. Am făcut un lucru, eu zic deştept chiar dacă în Bistriţa e un puţin altfel. Un lucru deştept de ce? Noi am făcut o fuziune paritară în care noi am dat numele partidului, sigla partidului, candidatul la preşedinţie al partidului şi ei ne-au dat sediul (râsete), locaţia în care să funcţionăm.

Gândiţi-vă că avem 28 de judeţe în care noi conducem în fuziunea asta paritară. Mai mult de atât nu puteam obţine. Eu vă spun că le-am dat şi iluzia că o să aibă prim-ministru. N-o să-l mai aibă. Vă dau în scris că nu o să-l aibă!

-Cu toate că nu prea e corect! (spune cineva din sală). (replica lui Atanasiu:) Nu e corect deloc, dar n-am nicio reţinere. Nu-i corect, dar dacă mâine ai prim-ministrul poţi face ce vrei şi ai tot. Deci partidul ăsta va fi al vostru, nu al lor. Să fie foarte clar! A fost şi va fi al nostru.

Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că dacă pleacă mâine îmi fac un bine. Tot cu 45% rămân şi nu mă mai întreabă nimeni ce e cu Boagiu, ce-i cu Anastase, ce-i cu Boc, ce-i cu dracu şi cu lacu. Îmi fac un bine dacă pleacă… Nu o să plece, nu-s proşti. O să convieţuim cu ei. Liderii lor o să dispară rând pe rând!", a declarat Antanasiu în cadrul unei consfătuiri a vechiului PNL în judeţul Bistriţa, întâlnire la care au participat co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu şi secretarul general al partidului, Marian Petrache.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne