Scopul Tiraspolului este de a desfiinţa şcolile cu predare în limba română din regiune

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Ana Chitoroagă
02.04.2014

Scopul Tiraspolului este de a desfiinţa şcolile cu predare în limba română din regiune, iar Chişinăul ar trebui să fie mai consecvent în acţiuni. Aceasta este opinia analiştilor politici, relatează Publika.TV. Potrivit expertului în drept constituţional, Nicolae Osmochescu, "se urmăreşte lichidarea acestor licee cu predare în limba română. Este un mecanism, o pârghie de a presa partea noastră la negocieri".

"Problema şcolilor din Transnistria este ca un călcâi al lui Ahile pentru politicienii noştri de la Chişinău", este de părere analistul politic, Corneliu Ciurea.

Unii invitaţi au menţionat că reprezentanţii Chişinăului ar trebui să fie mai duri în luarea deciziilor.

În acest sens fostul membru al Comisiei Electorale Centrale, Pavel Midrigan a menţionat că "dacă vrem ca Transnistria sau teritoriul din stânga Nistrului, să fie parte componentă a republicii, într-o formă sau alta, trebuie să ne implicăm foarte serios noi aici, să solicităm mai insistent implicarea partenerilor noştri străini".

Precizăm că reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului au discutat marţi despre mai multe probleme apărute în ultima perioadă între cele două maluri ale Nistrului. Părţile nu au ajuns, însă, la un consens.

Întrunirea a avut loc la sediul Misiunii OSCE din Chişinău. În timpul discuţiilor un grup de elevi şi studenţi, precum şi activişti ai asociaţiei Promo-lex au pichetat reprezentanţa acestei organizaţii.

Tinerii au încercat să expedieze un apel autorităţilor moldoveneşti ca să depună un efort mult mai mare pentru a rezolva problema de a nu se închide şcolile pentru că există un risc destul de mare. De asemenea protestatarii au susţinut elevii din şcolile din Transnistria pentru ca şi studenţii de acolo să aibă posibilitatea de a studia în limba în care doresc ei.

Este de precizat că între vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi şeful departamentului de Externe din stânga Nistrului, Nina Ştanski, la ieşirea din sediul misiunii OSCE de la Chişinău au apărut careva disensiuni. Cei doi oficiali au declarat după negocieri că au fost vociferate păreri împărţite şi nu s-a ajuns la un numitor comun pe anumite subiecte, precizând că vor avea o nouă întrunire, luni, la Bender.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor