Şefa diplomaţiei germane, după vizita sa în China: "Mai mult decât şocant"


Annalena Baerbock, ministrul german de Externe
Annalena Baerbock, ministrul german de Externe (chisinau.diplo.de)
D.B.
20.04.2023

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a descris miercuri unele părţi ale recentei sale călătorii în China ca fiind "mai mult decât şocante" şi a declarat că Beijingul devine din ce în ce mai mult un rival sistemic decât un partener comercial şi un concurent, transmite Reuters.

Comentariile tranşante au urmat vizitei pe care Baerbock a efectuat-o la Beijing săptămâna trecută, unde a avertizat că orice încercare a Chinei de a controla Taiwanul ar fi inacceptabilă.

Beijingul susţine că Taiwanul, guvernat în mod democratic, este o provincie chineză şi nu a exclus niciodată utilizarea forţei pentru a aduce insula sub controlul său.

Potrivit lui Baerbock, China comunistă doreşte să îşi urmeze propriile reguli în detrimentul ordinii internaţionale bazate pe reguli. La rândul său, Beijingul a cerut Germaniei să sprijine "reunificarea" Taiwanului şi a declarat că Beijingul şi Germania nu sunt adversari, ci parteneri.

Vorbind miercuri în Bundestag (camera inferioară a parlamentului german) despre călătoria sa în China, Baerbock a declarat că "unele lucruri au fost mai mult decât şocante".

Ea nu a oferit detalii, deşi remarca ei a venit după ce a afirmat că Beijingul devine tot mai represiv pe plan intern şi agresiv pe plan extern.

Pentru Germania, a spus ea, China este un partener, un concurent şi un rival sistemic, dar impresia ei este că acum "aspectul rivalului sistemic creşte din ce în ce mai mult".

China este cel mai mare partener comercial al Germaniei, afirmă Baerbock, dar acest lucru nu înseamnă că Beijingul este şi cel mai important partener comercial al Germaniei.

Guvernul german doreşte să colaboreze cu China, dar nu vrea să repete greşelile din trecut, de exemplu noţiunea de "schimbare prin comerţ", a spus ea, potrivit căreia Occidentul poate obţine schimbări politice în regimurile autoritare prin comerţ.

Baerbock a mai spus că Beijingul are responsabilitatea de a lucra pentru pace în lume, în special folosindu-şi influenţa asupra Rusiei în războiul din Ucraina. Ea a salutat promisiunea Beijingului de a nu furniza arme Rusiei, inclusiv articole cu dublă utilizare, deşi a adăugat că Berlinul va vedea dacă şi cum funcţionează o astfel de promisiune în practică.

Într-o schimbare faţă de politicile fostului cancelar Angela Merkel, guvernul lui Olaf Scholz dezvoltă o nouă strategie privind China pentru a reduce dependenţa de superputerea economică din Asia, o piaţă de export vitală pentru produsele germane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor