Şeful NATO avertizează: este important să se discute cu Rusia, nu să fie izolată

Preşedintele american Donald Trump (st) şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg sosesc la sediul NATO din Bruxelles, pentru a participa la summitul alianţei din 11-12 iulie 2018.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg sosesc la sediul NATO din Bruxelles, pentru a participa la summitul alianţei din 11-12 iulie 2018. (Sébastien Pirlet/AFP/Getty Images)

Pe lângă comentariile preşedintelui american Donald Trump şi criticile sale la adresa Germaniei, problema Rusiei are un loc important pe agenda summitului NATO din 11-12 iulie.

Pe când încearcă să întărească puterea militară a Uniunii Europene, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat să nu fie izolată Moscova, potrivit Euronews.

Stoltenberg a afirmat că NATO nu acceptă anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, nu acceptă propaganda cibernetică şi interferenţa Moscovei în procesele politice.

Totodată, el a adăugat că din punctul său de vedere, această poziţie a NATO “nu este un argument în favoarea izolării Rusiei sau a suspendării discuţiilor cu Rusia. De fapt, cred chiar opusul. Cred că, atunci când tensiunile sunt ridicate, este chiar mai important să se discute cu Rusia”.

Moscova va urmări îndeaproape ceea ce rezultă în urma summitului din Bruxelles.

“Rusia priveşte ca o ameninţare inevitabila schimbare a strategiei, în special iniţiativa 4x30, care înseamnă să fie pregătite pentru acţiune 30 de nave, 30 de batalioane şi 30 de escadrile ale forţei aeriene”, a afirmat Alekandr Goltz, un analist militar rus.

Dar toate acestea depind de suma de bani pe care membrii NATO sunt dispuşi să o furnizeze – un subiect urmărit cu intensitate de preşedintele Trump, care a propus miercuri, aparent neoficial conform Casei Albe, ca membrii alianţei să crească cheltuielile cu apărarea la 4% din PIB, comparativ cu nivelul actual de 2%.

Brooks Tigner de la Jane's Defence Weekly, a comentat: “Factorul cheie la acest summit este ca europenii să îl convingă pe Trump că cheltuie suficient. Pare să existe o tendinţă îngrijorătoare în mintea lui Trump de a asocia cheltuielile în domeniul apărării cu problemele comerciale”.

Într-un raport, Euronews a susţinut că, în condiţiile în care Marea Britanie iese din UE, statutul de membru al NATO ar putea fi renegociat. “Dar seriozitatea acestui summit este subliniată de oficialii militari de top prezenţi la noul sediu al NATO”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe