Şeful ONU avertizează că respingerea de către Israel a unei soluţii cu două state ameninţă pacea globală

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres
Secretarul General al ONU, Antonio Guterres (gov.md)
D.B.
25.01.2024

Şeful Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterress, a avertizat marţi Israelul că respingerea de către premierul Benjamin Netanyahu "a unei soluţii cu două state" va prelungi la nesfârşit un conflict care ameninţă pacea globală şi încurajează extremiştii de pretutindeni, informează AP.

În cel mai dur limbaj de până acum cu privire la războiul dintre Israel şi Hamas, Guterres a declarat la o reuniune ministerială a Consiliului de Securitate al ONU că "dreptul poporului palestinian de a-şi construi propriul stat complet independent trebuie să fie recunoscut de toţi, iar refuzul de a accepta soluţia celor două state de către oricare dintre părţi trebuie respins cu fermitate".

Alternativa unei soluţii cu un singur stat "cu un număr atât de mare de palestinieni înăuntru, fără niciun sentiment real de libertate, drepturi şi demnitate... va fi de neconceput", a spus el.

Guterres a avertizat, de asemenea, că riscurile de escaladare regională a conflictului "devin acum o realitate", arătând spre Liban, Yemen, Siria, Irak şi Pakistan. El a îndemnat toate părţile "să se retragă de pe marginea prăpastiei şi să ia în considerare costurile îngrozitoare" ale unui război mai amplu.

Respingerea de către Netanyahu a unui stat palestinian în orice scenariu postbelic a deschis o mare prăpastie faţă de cel mai apropiat aliat al Israelului, Statele Unite, care afirmă că războiul trebuie să ducă la negocieri pentru o soluţie cu două state în care Israelul şi palestinienii să poată trăi în pace unul lângă celălalt. Acest obiectiv este susţinut de ţări din întreaga lume, după cum au reiterat marţi miniştrii şi ambasadorii.

Uzra Zeya, subsecretar de stat al Departamentului de Stat pentru securitate civilă, democraţie şi drepturile omului, a declarat în faţa consiliului: "O componentă cheie a diplomaţiei americane este de a urmări o cale atât pentru un stat palestinian, cât şi pentru normalizarea şi integrarea între Israel şi alte state din regiune".

"Scopul este un viitor în care Gaza să nu mai fie folosită niciodată ca platformă pentru teroare şi un viitor în care palestinienii să aibă propriul lor stat", a spus ea, reiterând apelul administraţiei Biden către Israel de a face mai mult pentru a proteja civilii palestinieni.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a replicat că diplomaţia americană "oscilează între a pune veto rezoluţiilor privind încetarea focului şi a cere în acelaşi timp reducerea intensităţii ostilităţilor din Gaza".

"Fără îndoială, acest lucru serveşte drept carte albă pentru pedeapsa colectivă continuă a palestinienilor", a declarat Lavrov în faţa consiliului.

Secretarul general Guterres a repetat apelul său de lungă durată pentru o încetare a focului în scop umanitar - un apel cu un sprijin global copleşitor.

Dar ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a respins din nou încetarea focului, afirmând că Hamas, care a efectuat un atac brutal în sudul Israelului la 7 octombrie, s-a angajat să atace din nou şi să distrugă Israelul, iar o încetare a luptelor nu va face decât să le permită militanţilor "să se regrupeze şi să se reînarmeze".

El a îndemnat Consiliul de Securitate să "elimine rădăcina" conflictului, despre care a spus că este Iranul.

Erdan a criticat puternic prezenţa ministrului iranian de externe la reuniunea Consiliului, spunând că ţara furnizează arme Hamas, luptătorilor Hezbollah din Liban şi militanţilor Houthi din Yemen, "iar în curând aceste acte vor fi efectuate sub o umbrelă nucleară" şi "teroarea Iranului va ajunge la voi toţi".

Iranul a negat de mult timp că urmăreşte să obţină arme nucleare şi insistă că programul său nuclear este în întregime în scopuri paşnice. Dar organismul de supraveghere nucleară al ONU a avertizat că Iranul are suficient uraniu îmbogăţit pentru bombe nucleare dacă ar alege să le construiască.

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, nu a menţionat programul său nuclear, dar a avertizat Israelul că nu va distruge Hamas, obiectivul său declarat.

"Uciderea civililor din Gaza şi Cisiordania nu poate continua până la aşa-zisa distrugere totală a Hamas, pentru că acel moment nu va veni niciodată. Oprirea genocidului din Gaza este principala cheie pentru securitatea în regiune", a declarat el.

Riyad al-Maliki, ministrul palestinian de Externe, a declarat că Israelul desfăşoară "cea mai sălbatică campanie de bombardamente" de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, care duce la foamete şi la strămutarea masivă a civililor.

"Acesta este un asalt al atrocităţilor", care a distrus nenumărate vieţi nevinovate, a spus el.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlată de Hamas, susţine că peste 25.000 de palestinieni au fost ucişi de la începutul războiului, care a provocat distrugeri pe scară largă, a strămutat aproximativ 85% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza şi a lăsat un sfert dintre ei în faţa foametei.

Israelul şi-a început campania militară ca răspuns la atacurile din 7 octombrie, în care militanţii din enclavă au ucis aproximativ 1.200 de persoane în Israel şi au luat aproximativ 250 de ostatici.

Al-Maliki a declarat că Israelul nu îi vede pe palestinieni ca pe un popor şi ca pe o "realitate politică cu care să coexiste, ci ca pe o ameninţare demografică de care trebuie să se debaraseze prin moarte, strămutare sau subjugare". El a spus că acestea sunt opţiunile pe care Israelul le-a oferit palestinienilor, numindu-le echivalente cu "genocidul, purificarea etnică sau apartheidul".

Al-Maliki a spus că există doar două căi de viitor: Una începe cu libertatea palestinienilor şi duce la pacea şi securitatea în Orientul Mijlociu, iar cealaltă refuză libertatea şi "condamnă regiunea noastră la vărsare de sânge şi conflicte nesfârşite".

Noul ministru de Externe al Franţei, Stephane Séjourné, a cărui ţară deţine luna aceasta preşedinţia Consiliului, a prezidat reuniunea şi a avertizat că "o conflagraţie regională este reală".

El a spus că lumea ar trebui să se unească şi să transmită mesaje diferite părţilor aflate în conflict.

Israelului trebuie să i se spună că "trebuie să existe un stat palestinian" şi că violenţele împotriva palestinienilor, inclusiv cele comise de coloniştii din Cisiordania, trebuie să înceteze, a spus Séjourné. Iar palestinienilor trebuie să li se spună că "nu poate exista nicio ambiguitate în ceea ce priveşte dreptul Israelului de a trăi în pace şi securitate şi de a-şi exercita dreptul la autoapărare împotriva terorismului".

Dar ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan, a declarat că argumentul că războiul are ca scop asigurarea securităţii pentru Israel "este departe de a fi convingător". El a spus că susţinătorii acestui punct de vedere nu vorbesc niciodată despre dreptul palestinienilor la securitate şi autoapărare.

Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a afirmat că "ideologia urii îmbrăţişată în mod deschis de miniştrii israelieni normalizează uciderea în masă a palestinienilor" şi a îndemnat Consiliul să o oprească printr-o rezoluţie obligatorie.

Israelul trebuie să fie tras la răspundere pentru crime de război şi pentru blocarea unui stat palestinian, a declarat Safadi.

"Viitorul regiunii nu poate fi luat ostatic de ambiţiile politice şi de agendele radicale ale extremiştilor israelieni, care au descris palestinienii ca fiind animale umane, nedemne de viaţă, care permit terorismul coloniştilor împotriva poporului palestinian", a adăugat oficialul iordanian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor