Senatul SUA amână votul prevăzut miercuri pentru lovitura militară în Siria

(Mark Wilson / Getty Images)

Barack Obama a declarat luni că propunerea Rusiei de a plasa arsenalul chimic sirian sub control internaţional ar putea constitui un "progres important" în conflict, însă nu trebuie să renunţe la "scepticism" faţă de guvernul de la Damasc, notează AFP.

Votul de procedură prevăzut miercuri în Senatul SUA în ce priveşte rezoluţia ce autorizează folosirea forţei în Siria a fost amânat, a anunţat senatorul Harry Reid, şeful majorităţii democrate din Senat, după propunerea făcută de Rusia cu privire la arsenalul chimic sirian, informează AFP. "Nu cred că avem nevoie" să votăm rapid, a anunţat senatorul Harry Reid, la câteva ore după ce a programat votul miercuri.

"Trebuie să ne asigurăm că preşedintele are posibilitatea de a vorbi tuturor celor 100 de senatori şi celor 300 de milioane de americani înainte să facem asta", a adăugat el.

Preşedintele a dat interviuri separate la şase televiziuni americane, avertizând faţă de eventuale încercări de diversiune din partea regimului lui Bashar al-Assad şi estimând că această nouă evoluţie este rezultatul ameninţărilor americane pentru pornirea atacului împotriva Damascului în urma folosirii armelor chimice.

"Asistăm, după părerea mea, la faptul că ameninţarea credibilă a unei lovituri militare a Statelor Unite... i-a făcut să reflecteze la posibilitatea de a lua această măsură" de a plasa arsenalul lor chimic sub control internaţional, a relatat preşedintele Obama la canalul NBC, referindu-se la guvernul sirian.

"Şi dacă o fac, atunci acesta ar putea fi un progres important. Dar noi trebuie să rămânem sceptici, pentru că nu i-am văzut lucrând aşa în ultimii doi ani" pe parcursul războiului civil din ţară, a adăugat liderul american.

La întrebarea adresată la ABC despre posibilitatea unei "pauze" înaintea declanşării loviturii militare, dacă armele chimice ar fi securizate, Obama a răspuns că ar fi posibil, “dacă aceasta se întâmplă". Preşedintele Obama a dat dovadă de prudenţă, afirmând la CNN că propunerea rusă reprezintă o "evoluţie potenţial pozitivă".

Obama a declarat că "o vom lua în serios", după ce la 31 august a anunţat că a luat decizia declanşării unei operaţiuni militare împotriva regimului lui Bashar al-Assad, dar a dorit şi aprobarea Congresului, acest vot anunţându-se în acelaşi timp dificil având în vedere ostilitatea multor parlamentari din ambele tabere. În interviul la NBC, preşedintele a mai menţionat faptul că nu este sigur că membrii Congresului vor vota pentru recurgere la forţă.

Fiind întrebat dacă este "încrezător" în votul congresmenilor asupra unei rezoluţii favorabile loviturii militare împotriva regimului sirian, Obama a răspuns: "Nu aş spune că sunt încrezător. Sunt convins că aleşii Congresului iau această problemă foarte în serios şi o studiază atent".

Rusia, care este principalul aliat al regimului lui Bashar al-Assad, a propus luni Siriei să îşi plaseze arsenalul chimic sub control internaţional şi să îl distrugă.

Această propunere făcută de către Rusia a fost primită "favorabil" de către Siria, declaraţia fiind făcută de ministrul de externe Walid Mouallem, fără a se detalia însă mai mult chestiunea. În acelaşi timp, datorită propunerii Rusiei a fost amânat votul de miercuri în Senatul american.

"Nu cred că avem nevoie" să votăm rapid, a declarat şeful majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, la câteva ore după ce programase votul miercuri. "Trebuie să ne asigurăm că preşedintele are posibilitatea de a vorbi tuturor celor 100 de senatori şi 300 de milioane de americani înainte să facem asta".

Administraţia Obama a început de acum zece zile o acţiune de a convinge atât congresmenii, cât şi opinia publică să susţină o operaţiune militară "limitată" în Siria, ca răspuns la atacul chimic ce a avut loc în împrejurimile Damascului şi care s-a soldat cu 1.429 de morţi, conform informaţiilor americane.

Preşedintele Obama urmează ca marţi seară să se adreseze naţiunii în cadrul solemn al Casei Albe, pentru a-i convinge de necesitatea acestei lovituri militare împotriva Siriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe